Pandemie. Trei cazuri de infectare cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2 – Omicron – au fost confirmate, miercuri dimineața, la Institutul Matei Balș din București. Două dintre cazuri au istoric de călătorie sau au venit în contact cu persoane care s-au întors recent în țară: o persoană a venit recent din Marea Britanie, iar cealaltă este contact al unei persoane venite din aceeași zonă. Pentru a treia persoană confirmată cu Omicron, nu există istoric de călătorie sau contact cu persoane care au călătorit recent.
Este vorba despre o femeie de 31 de ani, din București. Aceasta este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună. Conform Ministerului Sănătății, în total, avem 11 cazuri de infectare cu varianta Omicron, potrivit rezultatelor secvențierilor efectuate în laboratoarele de specialitate.
Despre cele două cazuri de la Matei Balș, Adrian Marinescu, director în cadrul Institutului de Boli Infecțioase, a declarat: „Confirmarea s-a făcut astăzi, acum. Sunt cazuri izolate. Nu sunt persoane care au venit din Africa. Una dintre ele a fost în Marea Britanie, iar cealaltă a intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate cu schema completă, cu forme uşoare de boală. Una dintre ele este internată pentru monitorizare, dar va fi externată în curând, iar cealaltă persoană este în carantină. Sunt primele două cazuri depistate în urma secvenţierilor de la Matei Balş.
De la Arad, nu au fost încă trimise probe pentru secvențiere în vederea determinării infectării cu varianta Omicron. Medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad, Lenuța Timiș ne-a declarat: „Până în prezent nu au fost pacienți care să se încadreze în criteriile specifice pentru Omicron. Se trimit probe săptămânal pentru identificarea variantei circulante de Covid-19 la CRSP Timiș. Dacă ei identifică ceva suspect, trimit mai departe către Institutul Cantacuzino.”
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit, până în prezent, atât de rapid ca varianta Omicron: „77 de ţări au semnalat cazuri de omicron, însă realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, afirmă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
95 de secvențieri
Până în data de 12 decembrie, au fost raportate la Institutul Național de Sănătate Publică 7.619 de secvențieri, din care 95 pentru săptămâna trecută. Secvențierile au confirmat 6 infectări cu varianta Omicron: 5 la persoane vaccinate cu schemă completă (4 cu istoric de călătorie în Africa de Sud și 1 contact cu caz confirmat) și unul la o persoană nevaccinată – cu istoric de călătorie în Africa de Sud.
Alpha nu mai îngrijorează
Varianta Alpha, prima variantă de coronavirus, nu mai determină acum îngrijorare. Motivele pentru care a fost luată această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin.
92 la sută
Până pe data de 12 decembrie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorarea a fost de 92%. La nivel național, transmiterea comunitară susținută a tulpinii Delta a fost declarată în luna octombrie, astfel că toate decesele înregistrate din acea perioadă se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma, Omicron sau altele), emergente, potrivit informării INSP.
89 de cazuri noi pentru Delta
Până în data de 12 decembrie au fost confirmate 5.249 de cazuri de infectare cu varianta Delta, din care 89 în săptămâna analizată. Până în prezent, dintre cele 5.249 de cazuri cu varianta Delta, la 80 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,5%).
La Arad, tulpina Delta a fost confirmată în trei cazuri, tulpina britanică (Alpha) – alte trei cazuri, iar la tulpinile Beta și Gamma au fost raportate zero cazuri, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Protecție redusă
Deocamdată nu există date certe cu privire la protecția pe care o oferă vaccinurile împotriva noii variante. Cercetările făcute de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie arată că persoanele care s-au vaccinat cu două doze de vaccin ARNm Pfizer au șanse cu 30% mai mici de a se infecta cu varianta Omicron, comparativ cu persoanele nevaccinate. În schimb, cei care au făcut recent doza de rapel au avut șanse cu aproximativ 70% până la 75% mai mici de a contracta Omicron. Aceasta este mai mică protecție oferită împotriva tulpinilor anterioare dezvoltate de SARS-CoV-2.
Trimite articolul
XDeci au aparut spontan EXACT aceleasi “50 de mutatii” 😂😂😂😂😂😂😹😹😹😹😹😹😹😹🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Asa ii trebuie daca nu a facut doza a cincea.
-
Stiu ca e mult de citit pentru unii, dar macar citeste tot articolul daca vrei sa comentezi.
Cum a fost contact cu o persoana care trebuia sa fie carantinata?
🤣 🤣 🤣 🤣 macron, emanuel, maglavaitz, popcorn, maioneza, coparsheu, schnitzel, sunt o gramada ve variante daca raman astia in pana de idei si nu mai au cum sa le zica la tulpinile astea a lu peste prăjit, sa vie ca le dau eu 🤣🤣🤣🤣