Prin Art. 361(2) din Legea Educaţiei Naţionale se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I nu vor mai avea norma de predare redusă cu două ore. Altfel spus dacă până acum aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore.
Potrivit calculelor făcute de experţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, acest lucru înseamnă o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învăţământul preuniversitar, la nivel naţional. Nimic din Legea Educaţiei Naţionale nu este întâmplător. Această reducere a fost inclusă şi în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învăţământ a primit la cheltuielile cu personalul mai puţin cu 25%, faţă de 2010. În acest context sunt inevitabile disponibilizările în sistem, începând cu cel de-al doilea semestru şcolar. FSLI nu este de acord cu politica Guvernului, care încearcă să modernizeze învăţământul aruncând angajaţii acestui sistem în stradă” se precizează în comunicatul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Deasemenea liderul arădean al SDÎ, Dănuţ Ieneşescu, crede că noua lege nu va avea o viaţă prea lungă „Traian Băsescu şi Guvernul Boc trebuie să aibă capacitatea să înţeleagă că înfăptuirea reformei în educaţie depinde de îndeplinirea a două condiţii esenţiale: creşterea fondurilor pentru acest domeniu şi o resursă umană motivată. Dar, aşa cum se prefigurează, acestea nu sunt luate în calcul pentru perioada următoare. Pentru că această lege conţine anumite prevederi nereformatore, contestate atât de salariaţii din învăţământ, de reprezentanţii părinţilor, cât şi de Opoziţie, este foarte probabil ca această lege să aibă o viaţă scurtă, ceea ce este regretabil”, subliniază liderul de sindicat arădean.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!