Pro. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a prezentat în cadrul conferinţei de presă de ieri – Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013: „Reţea transnaţională de management integrat al cercetării postdoctorale în domeniul Comunicarea ştiinţei. Construcţie instituţională (şcoala postdoctorală) şi program de burse (CommScie)”.
La conferinţa de presă, care a avut loc după susţinerea examenului, au participat şi cinci candidaţi, din totalul de 10 înscrişi la şcoala postdoctorală. Cercetătorii au optat pentru diferite tipuri de burse în domeniile ştiinţifice: D1-matematică, fizică, chimie; D2–ştiinţe ale informaţiei şi inginerie; D3–ştiinţe ale vieţii şi pământului (inclusiv medicină); D4–ştiinţe ale omului şi ale societăţii.
Coordonatorul proiectului esteUniversitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar parteneri Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Università degli Studi di Genova din Italia, Academia Română – Filiala Iaşi şi Institutul de Filologie Română ,,A. Philippide” Iaşi. Bugetul total al proiectului este de 14.864.102,20 lei, din care 14.552.479,06 lei reprezintă fonduri nerambursabile.
Obiectivele proiectului sunt promovarea şi dezvoltarea resurselor umane din cercetare, urmărind îmbunătăţirea programelor postodoctorale prin asigurarea infrastructurii instituţionale şi acordarea de sprijin financiar pentru participarea cercetătorilor la un program integrat, axat pe comunicarea ştiinţelor.
Prorectorul UVVG, Iovan Marţian, a subliniat faptul că „obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea atractivităţii carierei universitare prin finanţarea activităţii postdoctorale de CDI şi eliminarea fenomenului de brain-drain”.
Prof. univ. dr. Delia Podea, prorector cu cercetarea din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, asistent manager şi coordonator regional al proiectului pentru UVVG, a subliniat că „vor fi finanţate 2.100 luni de burse de cercetare cu durate diferite (6 luni, 12 luni, 18 luni şi 30 de luni) pentru 135 de cercetători cu titlul de doctor, cu vârsta max. 40 ani. Se vor acorda 900 de luni de mobilităţi, a căror durată nu poate depăşi şase luni”.
Proiectul va constitui cadrul de organizare a unei şcoli de cercetare postdoctorală care să contribuie la susţinerea şi dezvoltarea resursei umane performante pentru activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI). Prin activităţile specifice de formare, îndrumare şi asistenţă financiară, proiectul îşi propune să participe la dezvoltarea cercetării ştiinţifice prin atingerea unor indicatori de performanţă, dintre care menţionăm: publicarea a minimum 165 de articole în reviste ISI Web of Science sau BDI/B+; prezentarea a minimum 200 de lucrări în cadrul unor conferinţe internaţionale şi naţionale de prestigiu; elaborarea a minimum 135 de rapoarte de cercetare, precum şi comunicări şi publicaţii cu caracter de divulgare (popularizare) a ştiinţei pentru nespecialişti.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!