ARAD. Consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa extraordinară de marţi, un proiect de hotărâre vizând reabilitarea clădirii fostei fabrici Marta, în vederea finanțării prin Programul Timbrul Monumentelor Istorice 2022. Valoarea totală a proiectului „Reabilitare clădire Calea Aurel Vlaicu, nr. 41-43 Arad (Casa M.A.R.T.A)” este de 167.909 lei. Contribuția proprie în proiect a Municipiului Arad este de 28.041 lei. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul general de venituri și cheltuieli al Municipiului Arad.
Finanţarea
„Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii acordă, prin Timbrul Monumentelor Istorice, finanțări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice. Din fondurile obținute din aplicarea timbrului monumentelor istorice Institutul Național al Patrimoniului oferă finanțare, printre altele, pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, în vederea solicitării de finanțări în viitorul cadru multianual al Uniunii Europene (2021-2027) şi în cadrul diferitelor programe naţionale. Proiectul <Reabilitare clădire Calea Aurel Vlaicu, nr. 41-43 Arad (Casa M.A.R.T.A)> vizează elaborarea documentației tehnico-economice pentru executarea ulterioară a lucrărilor de reabilitare a clădirii monument istoric Casa M.A.R.T.A. și răspunde astfel priorităților autorității publice locale de reabilitare și punere în valoare a fondului construit existent și valoros, contribuind la dezvoltarea culturală și socio-economică a orașului și la creșterea atractivității turistice. Pe lângă elaborarea documentațiilor tehnico-economice, în cadrul proiectului, se propune constituirea unui grup local în vederea planificării și implementării unui set de măsuri privind punerea în valoare a clădirii monument istoric în anii următori” – se arată în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre.
Degradări „de intensitate critică”
Raportul de specialitate al Direcţiei Tehnice detaliază: „Casa M.A.R.T.A, construită în perioada 1900-1910, este clădirea în care a funcționat prima fabrică de automobile și motoare de pe actualul teritoriu al României, dar care în prezent se află într-o stare avansată de degradare, atât la interior cât și la exterior, deoarece în ultimii 15 ani nu sau desfășurat activități în incintă. Degradările sunt active, de intensitate critică, ce solicită intervenția urgentă. Astfel se impune restaurarea, consolidarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentului istoric și amenajarea terenului aferent, asigurarea unor funcțiuni adecvate, cu respectarea și conservarea elementelor constructive, asigurarea unui cadru optim de desfășurare a unor activități culturale, muzeale, de menținere vie a interesului pentru istoria industrială locală și națională. Ideea restaurării Casei M.A.R.T.A a fost inițiată încă din 2014 în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Arad (S.I.D.U.) 2014-2030 la Domeniul de acțiune D3.4.2. Reintroducerea în circuitul urban și valorificarea în scop cultural-comunitar a unor imobile reprezentative ale municipiului Arad, poz.74, unde se prevede achiziția de foste clădiri cu destinația de cultură și industriale pentru reintroducerea în circuitul cultural urban, și este cuprinsă și în S.I.D.U. pentru perioada 2021-2030. Clădirea și terenul vizate de proiect au intrat în proprietatea Municipiului Arad abia în anul 2020, iar până în prezent nu au fost realizate lucrări de protejare ale monumentului istoric. Apelul de proiecte lansat de Timbrul Monumentelor Istorice oferă oportunitatea realizării, din fonduri nerambursabile, a documentațiilor tehnico-economice necesare reabilitării, punerii în valoare a Casei M.A.R.T.A. În Bugetul General de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2022, adoptat prin Hotărârea nr. 93/14.02.2022 a Consiliului Local al Municipiului Arad, la poziția 98, a fost alocată suma de 200.000 lei pentru <D.A.L.I. Reabilitare clădire Calea Aurel Vlaicu nr. 4-43, Arad (M.A.R.T.A.)>. În cazul obținerii finanțării nerambursabile, prin Programul Timbrul Monumentelor, suma alocată din bugetul local va fi de 28.041 lei, reprezentând contribuția la cheltuielile eligibile ale proiectului.”
„Proiect de suflet”
„Suntem la faza la care vrem să reabilităm această clădire, să refacem, să pregătim documentele. E un proiect de suflet al Aradului. După ce reuşim acest lucru, va fi o discuţie mult mai serioasă şi mai amplă în actualul spaţiu… pentru că noi nu modificăm forma sa, nu ne permite nici legea… ce să facem cum să se desfăşoare activitatea acolo. Şi aici aştept opinii de la toată lumea” – a declarat primarul Călin Bibarţ.
Trimite articolul
Xin loc sa bagati banii in armamente, o faceti frumos ca sa aiba rusii ce distrugee :)))
-
O fac sa arate ca si in perioada interbelica,sa-si aminteasca rusii cand trec pe acolo unde faceau aradenii armament. Sau mai stii, poate incep iar sa faca si acum fac fatada sa fie ca si pe hartile antice sovietice :), mai usor bombardabila.
-
Ura!, ura!, ura!
Nu mai bine distrugem tot orasul ca nu mai aibe ce destruge rusii?-
Ce sa mai distrugem ca e deja gata distrus , si arata ca dupa bombardament
-