ARAD. Judeţul Arad va fi pionier la nivel naţional în ceea ce priveşte introducerea reţelei de gaze naturale pe Programul Operaţional Infrastructură Mare. Comunele Socodor, Grăniceri şi Pilu vor beneficia de această investiţie care are o valoare de 55,5 milioane de lei. Consiliul Judeţean Arad a găzduit o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentat acest proiect, primul din România care va primi finanţare pe POIM. “A fost semnată autorizaţia de construire pentru introducerea reţelei de gaz în cele trei comune. Odată cu această investiţie, cred că zona va deveni un centru important al judeţului. Şi asta pentru că prin această zonă va trece drumul expres Arad-Oradea, se va realiza parcul fotovoltaic pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare, cel mai mare din ţară, iar în apropiere se află şi zona industrială puternic dezvoltată a oraşului Chişineu Criş”, a spus Răzvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Primăria Socodor a fost liderul de proiect în acest demers, iar primarul Ioan Jura a făcut un scurt rezumat al investiţiei: “Valoarea proiectului este de peste 55 de milioane de lei, iar cofinanţarea noastră este de 1,09 la sută din valoarea totală, aceasta urmând să fie asigurată din bugetele celor trei comune. În cadrul acestui proiect se vor realiza 1,6 kilometri de conductă de înaltă presiune, o staţie de reglare, 100 de kilometri de reţea de medie presiune, 36 de kilometri de conducte de aducţiune şi 2.195 de racorduri”. Jura a mai precizat faptul că fiecare locuinţă din cele cinci sate care vor beneficia de această investiţie, respectiv Socodor, Grăniceri, Şiclău, Pilu şi Vărşand, va fi racordată la reţeaua de gaze care va fi introdusă. “Aşa a fost întocmit proiectul, cu branşament la fiecare locuinţă”, a mai spus Jura.
Ne omoară birocraţia
Primarul din Socodor a mai specificat faptul că, după semnarea acestei autorizaţii, urmează contractarea diriginţiei de şantier, iar apoi pot începe lucrările. “Contractul de execuţie a lucrărilor este valabil până la data de 31 decembrie 2023. Tot până la această dată este valabil şi contractul de finanţare. Practic, până la finalul anului viitor, lucrarea va trebui încheiată. Avem tăria să credem că, în iarna viitoare, vom avea gaz pe conducte”, a mai spus Jura.
Petru Claudiu Bătrânuţ, primarul din Grăniceri, spune că este foarte încântat de proiect, dar a adus şi el în discuţie birocraţia excesivă. “Am început acest proiect în anul 2020. La doi ani distanţă, am reuşit să încheiem birocraţia. În comparaţie, după doi ani de acte şi documente, avem la dispoziţie un an de zile pentru implementare, pentru finalizarea lui. Iar proiectul nu este unul mic deloc”, a spus primarul din Grăniceri.
Se înhamă
La conferinţa de presă de la Consiliul Judeţean a fost prezent şi un reprezentant al constructorului, firma SC Habau SRL. “Targetul de un an de zile este foarte ambiţios, ţinând cont de amploarea proiectului. Dar, datorită altor lucrări pe care le-am realizat, cât şi experienţei noastre, sunt convins că vom reuşi să ne încadrăm în termen”, a spus reprezentantul firmei. JA-A.G.
Trimite articolul
XBa nu îl mai băgați că nu o sa se racordeze nimeni la cat ii prețul la gaz