Arad. Începând de luni, 10 mai, se dă startul recensământului agricol care are în vedere inventarierea animalelor și a terenurilor deținute de arădeni. Este primul recensământ pe acest segment organizat în ultimii 10 ani, ocazie cu care Prefectura Județului Arad, împreună cu Direcția de Statistică și Direcția Agricolă, a organizat o conferință de presă pentru a explica în detaliu cum se va desfășura colectarea datelor.
Prefectul județului, Toth Csaba, a subliniat importanța obținerii acestor informații în vederea creionării strategiilor viitoare pe sectorul agricol: „Din punct de vedere economic este foarte important să vedem cum stăm cu efectivele de animale la nivelul județului. Este un demers foarte important, iar dacă reușim să-l ducem la bun sfârșit, vom avea de câștigat, în viitor, pe partea de strategii în sectorul agricol.”
Florica Grec, directorul Direcției de Statistică Arad, a explicat cum se va desfășura recenzarea, insistând pe confidențialitatea datelor colectate, care vor fi folosite exclusiv în scop statistic, cele declarate neavând niciun fel de urmări. Cu excepția cazurilor în care datele furnizate nu sunt conforme cu realitatea, situație în care pot fi aplicate amenzi. „Colectarea datelor se va face în perioada 10 mai – 31 iulie, iar informațiile solicitate se referă la anul 2020. Spre deosebire de recensămintele anterioare, nu mai este necesară completarea chestionarelor de mână. Recenzorii vor avea asupra lor tablete în care vor fi introduse datele furnizate. De asemenea, aceștia sunt obligați să prezinte legitimația de recenzor. Rugăm populația să fie receptivă la acest demers, să deschidă recenzorilor și să le furnizeze date reale, care vor fi folosite în exclusivitate în scop statistic. Recenzorii nu se vor deplasa la domiciliul arădenilor în zilele de duminică, dimineața devreme sau seara târziu”, a declarat Florica Grec.
Peste 300 de recenzori
În procesul de recenzare, la nivelul județului Arad, sunt implicați 335 de recenzori, 89 de recenzori șefi care vor lucra cu grupe de la doi la nouă recenzori. Fiecărui recenzor îi revin, în medie, 200 de exploatații.
Momentul de referinţă pentru efectivele de animale, agricultura ecologică – sectorul animalier, adăposturile pentru animale și distribuția efectivelor de animale (specii principale) pe județe este ziua de 31 decembrie 2020.
Exploatații agricole sau ferme
Unitatea de observare este exploatația agricolă sau ferma, definită – conform regulamentului UE – ca o unitate tehnico-economică de sine stătătoare, cu o gestiune unică şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/ sau creşterea animalelor sau activităţi de menţinere a terenurilor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară atât din mediul rural, cât și din mediul urban.
Formularul de recensământ conține date structurate pe 13 capitole și se referă la modul de utilizare a terenului, efective de animale, adăposturi, forța de muncă din agricultură. Răspunsurile sunt obligatorii, se solicită CNP doar șefului exploatației, nu și celorlalți membri, nu se solicită nici un alt fel de documente, colectarea informațiilor se face pe bază de declarație, iar informațiile sunt utilizate doar în scop statistic.
Trimite articolul
XEu zic sa nu declarati tot ce aveti,astia vor sa va umple de taxe si de restrictii. Vor sa afle tot ce aveti in gospodarie si apoi sa vina cu interdictii ca ai voie doar un porc,doua gaini….mare grija…