Un adolescent din 10 s-a drogat cel puţin o dată până la vârsta de 18 ani. Este unul dintre cele mai incredibile rezultate ale unui sondaj efectuat de Direcţia de Sănătate Publică în liceele din muncipiul Arad.
Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar al Ministerului Sănătăţii, completat de 200 elevi de liceu din municipiul Arad. Chestionarele au 21 întrebări şi au fost completate de elevi la clasă, sub anonimat, între 25 noiembrie şi 10 decembrie 2010. Rezultatul? Unul destul de îngrijorător… Dintre elevii de clasa a VIII-a, 2,5% au consumat deja droguri. Dintre elevii de clasa a XII-a, 9,1% au trecut printr-o astfel de experienţă.
“Experienţa consumului de droguri rămâne încă destul de tentantă pentru elevi, indiferent că sunt din clasa a VIII-a sau a XII-a. Astfel, dintre elevii din clasele a VIII-a doresc să încerce experienţa drogului 3,2% (faţă de 1,4% în 2000 şi 3,9% în 2004), iar dintre adolescenţii din clasa a XII-a 3,6% (faţă de 3,4% în 2000 şi 4,8% în 2004). Experienţa drogului a fost deja trăită de către 2,5% dintre elevii din clasa a VIII-a (2,7% în 2000 şi 3,1% în 2004) şi de 9,1% dintre elevii din clasele a XII-a (faţă de 5,6 % în 2000 şi 7,5% în 2004)”, subliniază specialiştii DSP Arad.
Sondajul realizat de DSP şi prezentat autorităţilor publice din Arad arată ca o concluzie, că „În liceele din municipiul Arad 10% dintre adolescenţi au experimentat o dată, repetă ocazional, consumul de doguri. Dintre aceştia 1% sunt consumatori săptămânali”. Mai mult decât atât, „la o medie de 5 consumatori cunoscuţi (care au experimentat drogul) de către respondenţi, numărul de persoane care ar putea experimenta droguri în municipiul Arad, între 9-50 ani, poate fi de 17.831 persoane”, se subliniază în raport.
„Folositor”
În ceea ce priveşte efectul drogurilor 72% din respondenţi ştiu că acestea sunt grave însă există şi un procent destul de crescut de persoane, 13%, ce cred că dau încredere în forţele proprii şi tot atâţia ce cred că te liniştesc. „Este de aici evident că 26% din respondenţi privesc drogurile ca pe ceva puţin dăunător, chiar folositor”, se trage un semnal de alarmă în raportul publicat săptămâna aceasta.
9,1% – consumatori
La întrebarea directă „Consumati droguri?”, răspunsurile au fost: Niciodată – 87% din respondenţi; am încercat o dată – 4%; ocazional – 5%; săptămânal – 1%; nu răspund – 3%. La întrebarea „Dacă aţi avea posibilitatea, aţi încerca un drog?” au răspuns afirmativ 14% din adolescenţii chestionaţi şi negativ 86%. În ceea ce priveşte oferta de droguri pe piaţă, la întrebarea „Ţi-au fost oferite droguri spre cumpărare?”, au spus Da – 19% din respondenţi şi Nu – 81%. cazurile în care drogurile au fost oferite gratuit, pentru consum, au fost mai dese, răspunzând afirmativ 25% din cei chestionaţi. În ceea ce priveşte sub ce formă se consumă drogurile, răspunsurile au fost: ţigară 78%, alte 16%, prizat 6%, fără injectabil.
Cauzele consumului
„Adolescenţii care nu au consumat niciodată droguri consideră că motivele consumului pot fi prietenii, dorinţa de a experimenta ceva nou, conflictele familiale. Adolescenţii care au consumat odată droguri consideră că motivele consumului pot fi curiozitatea, prietenii, dorinţa de a experimenta ceva nou, conflictele familiale. Adolescenţii care au consumat săptămânal droguri consideră că motivele consumului pot fi prietenii, dorinţa de a experimenta ceva nou, teama de responsabilitate, conflicte familiale. Nu reiese o asociere mentală şi statistic validată între consumul de droguri şi teama de responsabilitate, decât pentru consumatorii săptămânali”, subliniază specialiştii DSP. Asta, după ce la întrebarea „Care este motivul pentru care se consumă droguri?”, răspunsurile au fost distribuite astfel: Curiozitatea 44%, dorinţa de-a experimenta lucruri noi 28%, prietenii 15%, conflictele familiale 7%, alte 4%, teama de responsabilitate 2%.
Fără aurolac în şcoli
Niciunul dintre elevii de liceu nu a răspuns afirmativ la întrebarea dacă au consumat aurolac şi amfetamine. În ceea ce priveşte celelalte droguri, 80% din cei care au recunoscut ca sunt consumatori au răspuns că au consumat marijuana sau haşiş, iar 20% au spus că au consumat heroină, LSD, sedative sau cocaină.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!