Realizare clasamentelor universtăţilor din România e în mare vogă. Cât sunt de pertinente sau cât de mult demonstrează ele valoarea respectivei instituţii de învăţământ e discutabil şi depinde foarte mult de criteriile luate în calcul. Un top care se bucură de acordul ARACIS este cel realizat de Asociaţia Ad Astra. Asociaţia s-a înfiinţat în 2002 şi are la ora actuală 42 de membri, dintre care unii lucrează la institute prestigioase din străinătate sau au rezultate ştiinţifice publicate în prestigioasele reviste Science şi Nature. Clasamentul, aferent anului 2007, e realizat pe baza articolelor ştiinţifice publicate de personalul universităţilor în reviste ştiinţifice recunoscute pe plan internaţional, indexate de ISI Web of Science în 2006. ISI este instituţia cea mai recunoscută pe plan internaţional în domeniul monitorizării şi recenzării publicaţiilor ştiinţifice.
Universitatea „Aurel Vlaicu” ocupă locul 13
Universitate arădeană a fost clasată pe locul 13, dintr-un total de 49 de univeristăţi, aproape de univeristăţile de prestigiu din marile centre universitare:Bucureşti, Iaşi, Timişoara. În clasamentul general ordonarea a fost făcută pe baza numărului total de articole, raportat la numărul de cadre didactice. Acest indicator reflectă gradul mediu de pregătire ştiinţifică al cadrelor didactice. Publicarea de articole în reviste ştiinţifice recunoscute de comunitatea internaţională de către un cadru didactic garantează faptul că acea persoană este la curent cu ultimele cunoştinţe ştiinţifice din domeniu, şi demonstrează capacitatea de a înţelege aceste cunoştinţe şi de a participa la dezvoltarea lor. Raportarea numărului de articole la numărul de cadre didactice permite măsurarea în condiţii egale a gradului de pregătire ştiinţifică atât pentru universităţile mari, cât şi pentru universităţile mici.
„Suntem bucuroşi că am intrat în acest top, locul 13 onorează între colectivul academic al universităţii noastre şi demonstrează că avem cadre didactice excepţionale, recunoscute pe plan internaţional, cu o activitate ştiinţifică prestigioasă. Sperăm că în următorul clasament să urcăm puţin, activitatea ştiinţifică a acestor profesori, numărul apariţiilor în reviste cu un grad mare de impact ştiinţific, a crescut în ultimii ani şi sperâm ca şi cotarea în acest top să fie şi mai bună” precizează rectorul universităţii, prof. univ.dr.Lizica Mihuţ.
Despre ISI şi factorul de impact
În lume există mai mult de 100.000 de reviste ştiinţifice. Actualmente, ISI (Institute of Scientific Information din Philadelphia, SUA ) indexează aproximativ 13.000 de reviste ştiinţifice, acoperind aproape toate domeniile ştiinţifice, inclusiv ştiinţele sociale şi umaniste. În general, se consideră că baza de date ISI reprezintă satisfăcător fluxul principal de publicaţii ştiinţifice.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!