ARAD. „Ambulanţa pentru monumente” – un proiect sprijinit de Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation şi Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture – a obţinut premiul „Europa Nostra 2020”, cea mai importantă competiţie în ceea ce priveşte patrimoniul la nivel european, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Cu această ocazie, Prinţul Charles a transmis un mesaj video prin care a felicitat voluntarii proiectului de salvare a clădirilor din Transilvania, adăugând că premiul pe care l-au obţinut este „o realizare remarcabilă”.
Biserica şi teiul din Luncşoara
În 2019, „Ambulanţa pentru monumente” a „poposit” în satul Luncşoara, comuna Hălmăgel, unde s-a înlocuit învelitoarea din șindrilă a Bisericii Monument Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Biserica de lemn de la Luncşoara a fost construită în anul 1825 şi se află în categoria A a monumentelor istorice de interes naţional. Odată cu punerea în siguranţă a monumentului prin schimbarea şindrilei, cei de la „Ambulanţa pentru monumente” au salvat şi teiul de lângă biserică. Iar acest mic amănunt l-a impresionat pe moştenitorul Coroanei Britanice într-atât de mult încât a făcut referire la el în mesajul de felicitare adresat voluntarilor proiectului.
Iată ce a spus Prinţul Charles: „A fost un privilegiu pentru mine să întâlnesc specialiştii implicaţi care, folosindu-şi cunoştinţele extraordinare acumulate de-a lungul anilor, au venit să ajute, să încurajeze şi să-i înveţe pe alţii. Transmiterea acestor cunoştinţe din generaţie în generaţie este esenţială. De pildă, eu am fost extrem de impresionat de felul în care copacii de lângă clădirile istorice au primit un tratament special şi au fost păstraţi şi ei – de exemplu, la Biserica din Luncşoara. Acesta poate părea un detaliu minor, dar detaliile sunt cruciale – şi în acest caz copacii au un rol important fiindcă ajută la reducerea umidităţii solului, iar în vremurile de demult atrăgeau fulgerele, ca să nu lovească turla bisericii” – a subliniat Prinţul de Wales.
Armonie cu natura
„Voi continua să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a vă ajuta să conservaţi comorile extraordinare care încă mai există în ţara voastră şi care reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural, al vostru şi al Europei. Nu pot decât să sper că tot mai mulţi români se vor uni pentru a salva această moştenire excepţională, astfel încât ea să poată fi admirată şi de generaţiile viitoare, care să înveţe lecţii valoroase despre durabilitatea şi eternitatea tradiţiilor vii. Mă rog din tot sufletul ca voi şi toţi românii să reuşiţi cumva să supravieţuiţi acestor vremuri dificile şi acestui virus teribil şi ca, odată ce norul de acum va fi trecut, să putem cu toţii să ne întoarcem la vremuri mai fericite şi mai însorite – poate, nu se ştie niciodată -, înţelegând mai bine importanţa de a lucra în armonie cu natura şi de a redescoperi înţelepciunea şi cunoştinţele străvechi pe care voi le folosiţi cu atâta eficienţă în toate eforturile voastre de a contribui la conservarea frumuseţii unice a satelor şi a pădurilor României”, a conchis Prinţul de Wales.
Mulţumiri
„Parohia Luncșoara mulțumește din suflet Alteței sale Regale și <Ambulanței pentru Monumente> și tuturor celor care au făcut posibil acest proiect pentru salvarea bisericuței parohiale” – spune preotul Cătălin Tulcan. El păstoreşte în Luncşoara din 2015, având în grijă 49 de familii cu 142 de credincioşi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!