Tot mai mulţi „prizonieri” la CET. După votul dat pe 20 decembrie de către aleşii locali municipali la propunerea Primăriei Arad, bazată desigur şi pe cererea centralei, numărul celor care prin hotărâre locală sunt obligaţi să se încălzească doar cu agentul termic furnizat de CET Hidrocarburi a crescut simţitor. Oficial, cei vizaţi de hotărârea CLM dată în 20 decembrie nu mai au voie să aleagă un alt sistem de încălzire a locuinţei, fie că e vorba de gaz, lemne sau energii alternative. Nu contează în această situaţie cu iz „dictatorial” nici momentul la care CET decide să dea drumul la căldură sau să o închidă, decizia aparţinând, în cazul celor ţinuţi cu forța în sistemul public, exclusiv centralei. O decizie care nu pare că are nimic de a face cu secolul în care trăim, cu toate că ea a venit, desigur, însoţită de zeci de justificări şi beneficii.
Despre ce hotărâre este vorba mai exact? Despre hotărârea pentru „declararea unor zone unitare de încălzire în Municipiul Arad”, care are la bază, aşa cum am precizat, iniţiativa Primarului Municipiului Arad şi o serie de hotărâri care vorbesc de modernizarea de puncte termice şi reţele termice în municipiu. La toate se adaugă, desigur, adresa din noiembrie 2016 prin care SC Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi SA solicită instituirea unor zone unitare de încălzire pe raza Municipiului Arad.
Cele opt zone unitare de acum se adaugă celor două deja existente. În hotărârea de acum acestea sunt indicate cu precizarea că „deși au fost finalizate mai multe investiții privind reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, până acum au fost declarate doar două zone unitare de încălzire, cele aferente punctelor Termice Aurel Vlaicu 1 și Aurel Vlaicu 2”. Aceste zone au fost instituite în 2008.
Ce instituie hotărârea în cauză? Următoarele zone unitare de încălzire: zona ALFA, respectiv condominiile și unitățile alimentate de Punctul Termic 32 Alfa; zona CENTRU 1, respectiv condominiile și unitățile alimentate de Punctul Termic 2 Miron Costin; zona ARADUL NOU, respectiv condominiile și unitățile alimentate de Punctul Termic Aradul Nou; zona CENTRU 2, respectiv condominiile și unitățile alimentate de fostul Punct Termic situat pe str. Eroul Necunoscut; zona GRĂDIȘTE 1, respectiv condominiile și unitățile alimentate de modulul termic de pe strada Petru Rareș; zona ANDRENY KAROLY, respectiv condominiile și unitățile alimentate de modulele termice de pe strada Andreny Karoly; zona ROȘIORI, respectiv condominiile și unitățile alimentate de modulul termic de pe Calea Aurel Vlaicu, zona stadionului UTA; zona CENTRU 3, respectiv condominiile și unitățile alimentate de modulul de pe strada Ion Andreescu;
Ca de final, în hotărâre se indică foarte clar faptul că „în zonele unitare de încălzire declarate se instituie soluția tehnică de încălzire exclusiv din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Arad”. Simplu şi… restrictiv.
Justificarea acestei decizii care face ca CET să deţină monopolul la căldura în cele opt zone noi stă, oficial, în hotărârilor nr. 94/2006, 68/2007 şi 181/2008 ale CLM Arad privind aprobarea Studiilor de fezabilitate ale obiectivelor de investiții „Modernizare rețele termice etapa I” şi „Modernizare rețele termice etapa II”, respectiv „Aprobarea cofinanţării unor lucrări în cadrul programului Termoficare 2006 – 2015 căldură şi confort”, hotărârile nr. 211/2015, 212/2015, 7/2015 și 259/2014 ale CLM Arad privind aprobarea Studiilor de fezabilitate ale obiectivelor de investiții „Modernizare rețele termice aferente PT 32 Alfa”, „Modernizare rețele termice aferente PT 2 Miron Costin”, „Reabilitarea reţelei de transport si distribuţie a energiei termice (termoficare) în Arad şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou” și „Modernizare reţele termice aferente Punctului Termic 21- str. Eroul Necunoscut Arad”.
Pe scurt, justificarea stă ascunsă în modernizări de reţele şi puncte termice, în baza cărora CET şi Primăria au apreciat, iar aleşii au fost de acord că se impune declararea drept zone unitare de încălzire a zonelor aferente obiectivelor de investiții de mai sus. Pentru toate acestea s-a instituit „soluția tehnică de alimentare exclusiv din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Arad”, fără ca nimeni să mai întrebe populaţia dacă e de acord cu această decizie.
Cireaşa de pe tort o regăsim tot în hotărâre, mai exact în raportul de specialitate care a însoţit proiectul, de unde am aflat că unele dintre investiţiile în baza cărora s-a luat decizia de a-i obliga pe arădeni să rămână prizonierii CET sunt doar „în curs de derulare”.
Beneficii sub semnul întrebării
Desigur, în act se arată şi seria de beneficii pe care le aduce, în viziunea Primăriei, instituirea acestor zone unitare de încălzire. Iar printre beneficii se numără protecţia mediului, siguranţa în alimentarea cu energie termică, creşterea eficienţei energetice a instalaţiilor şi reducerea pericolului de explozii.
Poate cea mai ciudată dintre afirmaţiile de mai sus este cea care vorbeşte de siguranţa în alimentarea cu energie termică, atributul care i-ar viza direct pe beneficiarii căldurii – arădenii. De ce spunem asta? Pentru că de câteva luni de zile, arădenii care sunt racordaţi la CET au trăit sub ameninţarea că vor rămâne fără căldură şi apă caldă din cauza datoriilor imense pe care centralele arădene le au între ele şi faţă de furnizori. Datorii care au fost acoperite, doar în parte (!) şi doar de curând, cu bani de la bugetul local şi de la Guvern. Pentru că, altfel… zero siguranţă în alimentarea cu energie termică.
Problema: 2.859 de debranşati
Care este adevărata problemă, în fapt? Numărul tot mai mic al arădenilor legaţi al CET. „Din evidențele aflate în cadrul serviciului, în perioada 2013 – 2016 au fost înregistrate un număr de 2.850 de notificări privind debranșarea de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), situație care a dus la dezechilibrarea acestuia, creșterea costurilor de întreținere și exploatare, precum și la creșterea costurilor cu energia termică pentru proprietarii care au ales menținerea sistemului”. Iar la aceştia se adaugă mii de locuinţe degranşate ilegal de la CET.
Cei care au rămas în sistem au rămas şi cu problemele: momentul la care se dă drumul la căldură este decis exclusiv de CET, indiferent cât de frig e în case, apa caldă e un lux de care au parte după 20 de minute de la deschiderea robinetului de apă caldă, iar căldura e o noţiune vagă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!