ARAD. Sub spectrul tulburărilor provocate de agresivitatea Rusiei, fostele ţări comuniste vor reintroduce serviciul militar obligatoriu, iar unii dintre politicienii români cred că şi noi ar trebui să urmăm exemplul ţărilor respective. Deocamdată, însă, totul este la nivelul opiniilor pro şi contra, neexistând vreun proiect de iniţiativă în acest sens, deoarece face parte din categoria iniţiativelor care, indiferent cum se materializează, aduc atât reacţii pozitive cât şi negative.
Flavius Măduţa, deputat PSD
„Eu cred că nu este cazul ca România să se întoarcă la aşa zisa „armată populară”, absolut incompatibilă cu NATO, care presupune profesionism de înalt nivel. Pe care, cred eu, soldaţii români l-au dovedit deja, mai ales în teatrele de operaţiuni, în cadrul misiunilor NATO. Nu înseamnă, însă, că, în contextul geo-politic actual, nu ar fi utilă o pregătire militară a tinerilor care, la nevoie, ar putea să lupte cu arma în mână. De exemplu, tinerii ar putea să efectueze un stagiu de şase luni de pregătire militară, însă nu toţi să fie obligaţi la aceasta. De pildă, cei care deja sunt angajaţi, exercitând o muncă de înaltă importanţă socială- medici, de exemplu- este preferabil să-şi continue munca. Indiscutabil, statul şi societatea câştigă mai mult decât dacă ar fi private de serviciilor acestora, obligându-i la obţinerea unei pregătiri militare care nu se ştie dacă va fi vreodată folosită”.
Eusebiu Pistru, deputat PNL
„Rămân la părerea că orice tânăr trebuie să-şi înceapă drumul spre maturitate prin a face armata. Bătrânii spuneau că nu e bărbat acela care nu a făcut armata. Sigur, nu e chiar aşa, însă este cert că serviciul militar îi pregăteşte pe tineri pentru viaţă, învăţându-i ce înseamnă disciplina, rigurozitatea, determinarea de a duce la bun sfârşit ceea ce încep. Aşadar, lucru care, în opinia mea, a fost tratat cu o mult prea mare uşurinţă, obligativitatea efectuării serviciului militar are un accentuat impact sociologic. Cred că şi din acest punct de vedere reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar fi un lucru bun. Ca să nu mai vorbim despre faptul că România este în imediata vecinătate a unui butoi cu pulbere, în care capacitatea militară a unei ţări poate constitui un factor de descurajare sau, dimpotrivă- dacă este redusă- de încurajare a unor intenţii ostile”.
Comparaţii…
România are un efectiv de trupe active de 73.350. prin comparaţie, Ucraina are 130.000, Belarus-72.940, Spania-123.300, polonia- 120.000 etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!