„România nu a demonstrat un angajament politic suficient de a sprijini procesul de reforma şi de a imprima direcţia acestui proces, iar factorii de decizie din sistemul judiciar au manifestat o anumită reticenţă de a coopera şi de a-şi asuma responsabilităţi”, se arată în documentul Comisiei Europene, care cuprinde, însă, paragrafe extrem de dure, în care România este acuzată că nu şi-a respectat angajamentele şi nici măcar nu a încercat să facă reforma in justitie.
Liderii partidelor politice parlamentare aradene sunt în unanimitate de acord că raportul nu va întârzia aderarea României la Spatiul Schengen, cum se vehiculează în presa străină, însă asupra justificării durităţii Raportului au păreri diferite.După cum nici asupra vinovăţiei pentru starea de fapt nu cad de acord.
Gheorghe Seculici, preşedinte PDL Arad
„Categoric, cele arătate în raport sunt justificate, este un raport care atinge toate punctele care au fost criticate şi în presa românească în ultima perioadă. Nu este vorba doar despre ANI, sunt multe alte paragrafe referitoare la modul în care instituţii ale statului nu aplică în mod corect legea. Trebuie să ne însuşim concluziile raportului şi să corectăm pe parcurs problemele postaderare, pe care le are orice ţară recent intrată în Uniunea Europeana. Nu cred că trebuie să găsim un singur vinovat, vinovăţia este comună şi aparţine clasei politice, politicului în general, care a influenţat corecta funcţionare a unora dintre instituţiile statului”.
Marius Lazăr, preşedinte PSD Arad
„Am respect pentru instituţiile europene, care în proporţie covârşitoare trag concluzii corecte. Dacă vrem să fim membri ai clubului numit Uniunea Europeana, trebuie să-i respectăm regulile, iar când suntem avertizaţi că nu le-am respectat, să ne corectăm. Cine este de vină ? Chiar acum vorbeşte la televizor ministrul Justiţiei, Predoiu, care recunoaşte că a comis greşeli, care trebuie îndreptate”.
Ionel Ciupe, preşedinte PNL Arad
„Deşi preşedintele Traian Băsescu spune că în raport sunt exagerări, recunoaşte şi el că justiţia e vraişte. Numai că, în loc să arate cu degetul spre cei vinovaţi, inclusiv spre el, caută ţapi ispăşitori şi acuză puţinele instituţii pe care încă nu a reuşit să şi le subordoneze. Acum a cerut sesiune extraordinară, ca să arunce pisica moartă în curtea Senatului, prefăcându-se că nu ştie cine deţine majoritatea în Senat. Parcă văd că va tuna şi va fulgera împotriva opoziţiei, de parcă opoziţia ar deţine pârghiile în ţara asta, nu el şi Guvernul Boc. Problema lui este că raportul Comisie Europene se referă la nereguli înregistrate exclusiv în mandatul său”.
Kiraly Andras, preşedinte UDMR Arad
„Eu cred că un raport al CE trebuie să ţină cont de situaţia concretă a ţării la care se referă, dar, după părerea mea, raportorii nu reuşesc să înţeleagă întotdeauna realităţile din ţara respectivă. Eu nu sunt în totalitate de acrod cu modul de funcţionare al Ministerului Justiţiei sau cu diferite probleme legate de justiţie, dar afirmaţia că nu a demarat reforma este falsă, aceasta a început şi îşi urmează cursul”.
Iosif Matula, eurodeputat: „Aderarea la Schengen are alte criterii, iar noi suntem în grafic”
Simion Todoca
Citiți principiile noastre de moderare aici!