Partidele mici, neparlamentare, fac presiuni pentru reducerea pragului electoral, susţinând că în condiţiile actuale, care permit doar partidelor puternice să acceadă în Parlament, clasa politică nu se va schimba. Partidele mari, pe de altă parte, spun că este deja dovedit că pentru o guvernare stabilă şi eficientă este indicată participarea a maximum trei forţe politice, două blocuri mari şi un aşa numit partid balama.
Ion Stan, Noua Republică Arad
Preşedintele Partidului Noua Republică Arad, Ion Stan, a criticat în repetate rânduri „complicitatea marilor partide pentru perpetuarea sitemului”. În opinia sa „mai ales acum, când românii au cerut în stradă schimbarea clasei politice, reducerea pragului electoral la 3% ar crea posibilitatea afirmării partidelor noi, formate din oameni fără legături cu vechile structuri comuniste. În privinţa alegerilor locale, după părerea mea, ar trebui desfiinţat pragul electoral, pentru că doar aşa ar avea şanse oameni valoroşi, dar candidaţi pe listele unor partide mai mici, ca să nu mai vorbim de independenţi”.
Flavius Măduţa, deputat PSD
„Ar trebui să precizaţi că Mircea Geoană a spus că reducerea pragului electoral ar duce la distrugerea PSD şi PNL, ceea ce, spune el, ar fi bine. După părerea mea, pragul ar trebui nu scăzut, ci crescut la 10%, să nu mai ajungă în Parlament diferite partiduleţe de ataş sau buzunar de ceas. Partide care, conjunctural, să fie cooptate la guvernare, pentru ca după aceea să şantajeze partide de 30-35%, silindu-le la concesii aberante, la instalarea unor indivizi absolut lipsiţi de pregătire profesională în diferite funcţii. În toate ţările civilizate s-a dovedit că dezvoltarea şi buna guvernare sunt asigurate cel mai bine de alternarea la putere a două mari forţe politico-ideologice, cu participarea a maximum încă unui partid. Aşa, guvernanţii vor face tot posibilul să guverneze bine, pentru că altfel electoratul îi schimbă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!