Nutriţia în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătăţii pentru întreaga viaţă. Alăptarea este extrem de importantă și de benefică. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani. Acestea sunt câteva din informațiile care le-au fost prezentate proaspeţilor şi viitorilor părinţi din Arad în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Salvaţi Copiii prin intermediul „Caravanei Primelor 1000 de zile”.
„Genele pe care le moștenim la concepție depind de fondul genetic provenit de la mamă și tată, dar modul de dezvoltare al unui individ este influențat puternic de contextul din perioada perinatală. Nutriția și îngrijirile oferite în această perioadă sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și performanțele mentale ale viitorului adult. De aceea strategiile țintite pentru a îmbunătăți alimentația mamei și a copilului vor revitaliza starea de sănătate pentru generațiile următoare” – a punctat prof.dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie. Alături de el, la conferinţa de la Arad au mai fost prezenţi şi Ioana-Mihaela Leahu, psiholog şi psihoterapeut în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinţi al Organizaţiei Salvaţi Copiii Filiala Timişoara, și Gianina Romanescu, asistent medical generalist, educator perinatal SAMAS Certificat, Trainer Babywearing. Aceștia au abordat subiectul alăptării din toate perspectivele: importanța nutriției pentru mamă și copil, beneficiile alăptării pentru mamă și copil sau drepturile mamei care alăptează.
„Ne dorim ca toți părinții să afle că alăptarea este extrem de importantă. Prin intermediul caravanei, sperăm să creștem rata alăptării exclusive în România, oferind suport psihologic adecvat, informaţii medicale și sfaturi de la specialişti. Primele 1000 de zile sunt esențiale pentru sănătatea copilului și vrem ca acest lucru să fie cunoscut de toți viitorii părinți” – a subliniat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Asociaţiei Salvați Copiii România.
Cifre
În România, doar 12,6% dintre mame își alăptează exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață. Durata medie a alăptării exclusive este de doar două luni și jumătate (studiul IOMC 2011). Conform aceluiaşi studiu, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite privind alăptarea exclusivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!