ARAD. Degeaba se bate monedă pe discriminarea persoanelor cu handicap! La nivel de Arad, subiectul este depăşit: persoanele cu handicap beneficiază de şanse egale, inclusiv în ceea ce priveşte accederea în funcţii de conducere. Iar când spunem asta ne referim la cazul persoanei aflate la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Handicap accentuat
Dr. Gabriela Ţârle este deţinătoarea unui certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Şi nu e vorba de un handicap oarecare – uşor sau mediu -, ci tocmai de un handicap fizic accentuat (gradul II), cu caracter permanent, care nu necesită revizuire periodică.
Care este, concret, acest handicap? Care e boala ce o macină pe Gabriela-Mărioara Ţârle? O „deformaţie congenitală a şoldului”, aşa cum rezultă din codul de boală atribuit persoanei evaluate de către Comisie. Acest for a stabilit că Gabriela Ţârle „necesită protecţie specială” şi a întocmit un „program individual de recuperare, readaptare şi integrare socială” prin care titularului certificatului i se recomandă dispensarizare la medicul de familie şi la ortoped.
Drepturi şi facilităţi
Desigur, din încadrarea într-o categorie de handicap, Gabriela Ţârle beneficiază de o serie de drepturi şi facilităţi, aşa cum sunt acestea stabilite prin Legea 448. Printre cele mai importante, se numără: *scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren; *gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul; *gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 6 călătorii dus-întors pe an calendaristic; *scutire de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii.
În acest context, ar fi de amintit că venitul net încasat de directorul executiv al DSP în luna septembrie a acestui an a fost de 3.355 de lei.
Cireaşa de pe tort
Dar salariul nu este singurul venit al dr. Gabriela Ţârle. Conform informaţiilor pe care le deţinem, se pare că ea mai beneficiază (în condiţiile Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) de două prestaţii sociale în sumă totală de 234 de lei/lună. E vorba de o indemnizaţie de 166 de lei şi de un buget personal complementar de 68 de lei. Această categorie de venituri nu figurează, însă, în declaraţia de avere a dr. Ţârle.
A vrut să facă parte din Comisie
Este curios de observat că dr. Gabriela Ţârle nu s-a mulţumit doar să fie examinată de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi, ci şi-a dorit chiar să facă parte din această Comisie. Cu toate că DSP şi-a desemnat, la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ), un reprezentat în Comisie în luna iunie, odată ce a revenit la conducerea Direcţiei, dr. Ţârle a revenit şi asupra acestei decizii. Prin adresa 2228/27.07.2012, ea a solicitat Consiliului Judeţean înlocuirea reprezentantului DSP anterior desemnat cu… „doamna dr. Ţârle Gabriela, director executiv”. Evident, această cerere este semnată de directorul executiv, Gabriela Ţârle.
Dr. Ţârle nu a ţinut, însă, cont de faptul că, potrivit legii, persoana propusă de DSP în Comisie trebuie să aibă ca specializare expertiză medicală a capacităţii de muncă, medicină de familie sau medicină generală. Or, dr. Ţârle nu are niciuna din aceste specializări, ea fiind medic primar igienă. Din acest motiv, ea nici nu a ajuns în această Comisie (cererea fiindu-i respinsă de preşedintele CJ), persoana nominalizată, până la urmă, de DSP fiind dr. Călin Ardelean (care îndeplineşte condiţiile necesare).
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!