ARAD. Consilierii locali au aprobat luni proiectul de hotărâre „pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad”.
Cu majoritate covârşitoare de voturi „pentru” şi două abţineri de la vot – Marin Lupaş şi Lia Ardelean -, consilierii au luat, din nou, o frumoasă sumă de bani din bugetul local pe care a dat-o la CET Hidrocarburi.
Proiectul a fost inițiat de un grup de consilieri municipali, care au fost desemnați în funcția de membru în Adunările Generale ale Acționarilor ale ambelor centrale arădene. Ce au votat consilierii locali? „Se aprobă acoperirea parţială a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, conform art. 5^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 36/2006, aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr. 483/2006, cu modificările şi completările ulterioare, operatorului de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 2.646.000 lei. Suma (…) se va asigura din excedentul bugetului local al Municipiului Arad”, se precizează în Hotărârea aprobată. Banii, însă, potrivit informaţiilor furnizate la finalul şedinţei, vor merge mai departe, la CET Arad, care îi va folosi la plata gazului folosit în producţie.
Pentru siguranţă
În acelaşi proiect decizia trebuie luată, potrivit iniţiatorilor proiectului, “în baza schemei de ajutor de stat, aprobata prin Ordinul nr. 1.121/1.075/01.07.2014 privind compensarea costurilor rezultate din prestarea serviciului de interes economic general în sectorul producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării agentului termic, în sistem centralizat, astfel încât acest serviciu să se desfăşoare în condiţii de siguranţă către populaţie”. În plus, “în scopul asigurării continuităţii serviciului public de alimentare a populaţiei cu energie termică în sistem centralizat, apreciem ca fiind oportună adoptarea hotărârii de consiliu pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 2.646.000 lei”.
Nu în public
Problema CET a fost discutată luni în Comisiile reunite ale CLM, întrunire la care presa nu are acces. În timpul şedinţei, însă, problema nu a mai fost reluată, în ciuda întrebărilor adresate de consilierul Marin Lupaş. La finalul şedinţei, pentru a oferi informații arădenilor, preşedintele de şedinţă Ovidiu Bîlcea a declarat: „problema CET naşte foarte multe întrebări. De aceea am dorit să avem o discuţie, dar nu în plenul şedinţei, ci în comisii”. În ceea ce priveşte valoarea, în bani, a energiei pierdute pe conducte… despre care vă informam luni în Jurnal arădean şi pe aradon.ro, „se ridică undeva la 12 – 13 milioane lei, anual. Problemele şi pierderile sunt acumulate în ultimii ani, datorită sumelor neplătite de Guvern. Acum a trebuit să luăm bani din bugetul arădenilor şi să plătim”, a declarat Ovidiu Bîlcea.
Marin Lupaş a precizat că deşi a adresat două întrebări legate de stadiul încasărilor la CET Hidrocarburi şi de motivul din care CET Hidrocarburi nu a plătit la CET Arad ceea ce a încasat de la populaţie, „nu mi s-a răspuns. Trebuie să avem o dezbatere cu cei doi directori pe problema centralelor termice”, a spus Lupaş.
„O problemă generală”
„Pierderile sunt o problemă generală în sistem, nu este o problemă specifică Aradului. În funcţie de investiţii, tarifele practicate, pierderile diferă de la oraş la oraş. În ceea ce priveşte Aradul, investiţiile nu au fost la nivelul altor oraşe, iar la stabilirea tarifului nu s-a recunoscut nivelul pierderilor. La Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Constanţa, de exemplu, tariful este mai mare”, a declarat Cornel Alicescu Bobancu, directorul CET Hidrocarburi.
În fiecare lună?
De fapt, spune directorul centralei de la Polivalentă, există şi un dezechilibru financiar datorat termenelor de facturare, încasare de la populaţie şi termenul de achitare a facturilor la gaz. „Cât timp a fost producţie pe cărbune, situţia era alta. Se livra în avans cărbunele, care era plătit ulterior. Acum, cei de la gaz cer plata facturilor la zi. Este complicat de realizat acest lucru, deoarece facturile din noiembrie le încasăm în 30 ianuarie. Sunt câteva milioane de lei decalaj în fiecare lună… Iar atât timp cât noi, ca societate, avem tarif care nu acoperă pierderile, situaţia (n.r.-de solicitare de bani de la buget) s-ar putea repeta în fiecare lună”, a declarat Bobancu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!