Un bacalaureat cum nu a mai fost altul, cel puţin în perioada postdecembristă. Fără cadouri la profesori, fără mită la comisii, fără copiat, fără şoptit, fără sugestii din partea profesorilor. Un bac corect care trebuie să arate adevărata pregătire a tinerilor absolvenţi de liceu. Acestea sunt ambiţiile lăudabile ale Ministerului Educaţiei care au devenit şi ale fiecărui inspectorat şcolar judeţean. Dret urmare fiecare sală de clasă trebuie dotată cu camere de luat vederi, dar fără a implica costuri suplimentare. Frumos spus, rămâne de văzut cât va fi de uşor de realizat. Din cele 14 centre de examen stabilite la nivelul judeţului, cam jumătate au în acest moment sistem de supraveghere video în şcoli, pe coridoare şi eventual în curte. Utilizarea acestor camere video în sălile de clasă presupune costuri suplimentare, plus că la final se dovedeşte a fi o cheltuială inutilă, sălile de clasă nu pot rămâne sub supraveghere video permanentă şi camerele ar trebui reinstalate pe vechile locaţii.
Sarcina de a rezolva necesarul de camere video revine Inspectoratului Şcolar Judeţean care, în acest moment analizează „situaţia, astfel încât sălile în care se vor desfăşura probele scrise să fie dotate cu camere de supraveghere, folosind resursele existente, fără cheltuieli suplimentare” după cum se arată în comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Conform informaţiilor existente pe site-ul IŞJ Arad, vor intra în bacalaureat peste 4700 de elevi ceea ce înseamnă că vor fi repartizaţi în circa 300 de săli de clasă, la o medie de 15 elevi pe sală.
Variante posibile
Aşadar un necesar de cel puţin 300 de camere video, conectate la un computer. Şi cum nu sunt bani pentru achiziţionarea lor, probabil vor fi folosite camere web, din dotarea şcolilor sau, din cea personală. Până trecem hopul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!