Sirenele care au răsunat în județul nostru în anul 2011 au dus ambulanțele din cadrul Servicului Județean de Ambulanță Arad la nu mai puțin de 45.194 de solicitări. Asta înseamnă o medie de 126 de intervenții pentru fiecare zi din anul 2011, pe toată raza județului Arad. În ceea ce privește urgențele de cod roșu (cu risc vital sau a căror complicaţii pot genera decesul), cât și cele de cod galben (urgenţe grave, care necesită spitalizarea, dar care nu pun viaţa pacientului sau a victimei în pericol), salvarea a intervenit în mediul urban la 9.459 de solicitări, iar în mediul rural a răspuns la 8.251 de apeluri. La capitolul urgențe de cod verde (urgenţe cu afecţiuni uşoare care nu necesită spitalizarea), cifrele parcă explodează când ne referim la intervențiile pentru municipiul Arad: nu mai puțin de 18.076 de solicitări au fost efectuate, în timp ce în mediul rural s-a intervenit la 9.408 de solicitări.
Doar 24 resuscitați
În total, în decursul anului trecut, din totalul de intervenții de cod roșu, salvarea a intervenit la 210 solicitări pentru cazuri de stop cardio-respirator, din care doar 24 de pacienți au fost resuscitați. Pentru ceilalți 186 de suferinzi nu s-a mai putut face nimic. Doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Arad, ne explică de ce în aceste cazuri doar 10% din pacienți au fost resuscitați: „În cele mai multe cazuri, manevrele de resuscitare nu sunt încununate de succes deoarece aparținătorii nu au cunoștințele elementare în acordarea primului ajutor. Ba mai mult de atât, în unele cazuri cei aflați lângă pacienți nici măcar nu au știut că aceștia se află în stop cardio-respirator”. De asemenea, punctează Schill, în această situație se regăsesc și pacienți cu boli cronice, incurabile, precum și pacienți cu vârste foarte înaintate, peste 80 de ani.
Cursul durează 12 ore
Desigur, pentru ca numărul victimelor să scadă când vine vorba de stopuri cardio-respiratorii o soluție ar fi, mai ales pentru cei care au acasă o persoană predispusă bolilor cardiovasculare, un curs de prim ajutor. Acesta poate fi urmat atât la Serviciul Județean de Ambulanță Arad, cât și la Crucea Roșie Arad. Președinta Crucii Roșii din Arad, Iudita Cuvineanu, ne spune că acest curs de prim ajutor costă 150 de lei și durează 12 ore.
La terminarea cursului fiecare cursant primește o diplomă și o carte. „Cursul este susținut de lectori universitari, persoane acreditate și cu pregătire în UPU, un bun exemplu fiind medicul șef al UPU, Monica Puticiu. Cursanții învață ce să facă în situațiile critice, dar și cum să ofere suportul psihologic, să oprească hemoragia, să asigure locul. Adică primul ajutor de bază până la sosirea ambulanței, care uneori face diferența dintre viață și moarte”.
1600 de arădeni au cursul
În Arad în ultimele trei luni nu mai puțin de 60 de persoane cu vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani au urmat cursul. În timp ce peste 1.000 de angajați, de la 25 de ani în sus, au beneficiat în cursul anului 2011 de acest curs, care a fost plătit de fabricile sau intreprinderile la care lucrează. Șefa Crucii Roșii Arad mai spune că „ar fi bine ca acest curs de prim ajutor să fie obligatoriu în programa școlară a elevilor. Astfel, tot mai multe persoane, încă de la vârste fragede, vor ști să acționeze în situații de urgență și chiar să salveze vieți”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!