Procesele din ţara noastră se întind la nesfârşit, o sentinţă finală într-un dosar apare după mulţi ani de zile, ne plângem că judecătorii sau procurorii tergiversează actul de justiţie, dar, uneori, „buba” este în altă parte, nu la ei. Cel mai bun exemplu vine din oraşul nostru, acolo unde autorul unui accident care, din nefericire, s-a soldat cu moartea victimei, nu a fost trimis în judecată, deşi incidentul rutier s-a petrecut în urmă cu aproape un an de zile. Era 24 septembrie 2014. Atunci Maria Gombar, o femeie de 58 de ani, s-a angajat în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Şoferul unui Daewoo Tico nu a oprit şi a lovit-o pe femeie. Ce a spus conducătorul auto la momentul respectiv? Potrivit procesului verbal de cercetare la faţa locului, „a declarat că, în timp ce conducea autoturismul marca Daewoo Tico pe Calea Timişorii din direcţia Calea Romanilor pe banda 1 de circulaţie, ajungând în apropiere de trecerea de pietoni din dreptul Liceului German, din partea stângă i-a apărut în fugă o persoană de sex feminin, a frânat pentru a o evita, dar a acroşat-o cu partea din faţă a autoturismului. De asemenea, a mai menţionat că pe banda a doua circulau alte autoturisme din cauza cărora nu a observat femeia respectivă şi nu poate preciza dacă aceasta se afla pe marcajul pietonal sau pe lângă acesta”.
Aceasta este numai declaraţia dată la faţa locului de şoferul incriminat. Dar şi din această declaraţie reiese foarte clar faptul că victima se afla pe trecerea de pietoni sau în imediata apropiere a „zebrei”, iar bărbatul nu i-a acordat prioritate.
Femeia de 58 de ani a fost preluată de un echipaj de ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean Arad. „La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad […] am identificat victima accidentului în persoana numitei Gombar Maria Margareta […] care era confuză şi nu s-a putut discuta cu aceasta aspecte privind accidentul rutier. În urma investigaţiilor medicale, susnumitei i s-a stabilit următorul diagnostic prezumtiv: politraumatism prin accident rutier, traumatism cranian acut, contuzie cerebrală cu dilacerare cerebrală temporal stânga, fractură temporal stânga şi dreapta, contuzie toracică cu fracturi costale multiple bilateral, hemopneumotorax masiv drept, fractură de bazin, suspiciune fractură coloană lombară L3, şoc hemoragic şi traumatic”, au mai notat poliţiştii. La câteva ore de la producerea accidentului, din nefericire, femeia a decedat. Pe certificatul medical constatator al decesului apar şi cauzele morţii: şoc hemoragic, hemotorax masiv şi traumatism toracic cu fracturi costale şi rupturi pulmonare, toate cauzate de accidentul de circulaţie.
Aproape un an fără măsuri
După cum am arătat deja, incidentul s-a petrecut în data de 24 septembrie 2014. În data de 24 august 2015, la 11 luni distanţă de la producerea accidentului mortal, la redacţia noastră s-a prezentat Petru Gombar, soţul celei care a decedat în urma evenimentului rutier. „De aproape un an de zile nu se întâmplă nimic. Şoferul care mi-a omorât soţia nu a fost trimis în judecată. Mai mult, de fiecare dată când mă întâlneşte îmi râde în nas, este arogant. Chiar poţi să omori un om şi să nu păţeşti nimic?”, s-a întrebat îndurerat Petru Gombar. Acesta a spus că se întâlneşte destul de des cu şoferul care i-a omorât soţia pentru că acesta locuieşte pe strada Ana Ipătescu, iar femeia locuia pe Calea Timişorii. Bărbatul s-a plâns că a făcut nenumărate vizite la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad (IPJ) pentru a afla situaţia dosarului. Dar de fiecare dată i s-a dat acelaşi răspuns: nu a ajuns expertiza medico-legală care trebuie efectuată şi trimisă spre Poliţie de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad. Acelaşi răspuns ni l-au oferit şi nouă reprezentanţii IPJ, spunând că dosarul nu poate ajunge la avizarea procurorului şi, ulterior, în instanţă fără documentul respectiv. „Până nu primim expertiza nu putem merge mai departe”, ne-a spus Lorena Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al IPJ. Petru Gombar spune că a fost şi la Medicină Legală, însă nimeni de aici nu a dorit să îi ofere informaţii despre expertiza respectivă, situaţia ei sau momentul la care va ajunge la Poliţie.
În cel mai scurt timp
Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad nu au infirmat acuzele îndreptate către ei, acuze venite dinspre Poliţie şi dinspre Petru Gombar. S-au rezumat la a anunţa, însă, că în cel mai scurt timp expertiza va fi anexată dosarului de cercetare penală. Poate că, într-un târziu, se va face dreptate. Şi revenim de unde am plecat: tergiversarea proceselor şi tragerea la răspundere a infractorilor sunt realităţi bine cunoscute în ţara noastră. În cazul de faţă, un act care nu a fost emis de aproape un an de zile reprezintă motivul unei astfel de tergiversări. Poate că, măcar în ceasul al 12-lea, un şofer care a omorât un om va ajunge în faţa judecătorilor. Ce vor decide aceştia este altă poveste, dar măcar soţul femeii ucise va avea liniştea că cel pe care îl consideră vinovat de moartea soţiei lui va ajunge în faţa magistraţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!