Nu puţine persoane s-au trezit în situaţia de a fi târâte într-un proces civil şi de a nu avea posibilităţi financiare pentru a plăti un avocat şi a-şi apăra cum se cuvine drepturile. Pentru aceia care nu pot face faţă cheltuielilor unui proces, există, însă, întotdeauna, asistenţa judiciară gratuită. Orice persoană care se găseşte în imposibilitatea de a plăti un apărător, poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2008.
Cine ne apără?
În materie civilă, asistenţa judiciară gratuită înseamnă plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu. Mai exact, poate fi vorba de plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar, plata onorariului executorului judecătoresc, sau a scutirilor, reducerilor, eşalonărilor sau amânărilor de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Cine sunt beneficiarii?
Beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, este sub 500 de lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat. Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub 800 de lei, sumele primit drept ajutor public judiciar de la stat vor fi în proporţie de 50%. Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie.
Cererea pentru asistenţă judiciară gratuită
Cei care doresc să beneficieze de asistenţă judiciară gratuită, trebuie să formuleze o cerere, în scris, care să cuprindă menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită asistenţa, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se acte doveditoare privind veniturile şi obligaţiile de întreţinere sau de plată faţă de alte persoane. Cererea trebuie să fie însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
Către instanţă
Pentru scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită, cererea va fi adresată numai instanţei de judecată care judecă procesul în care solicitantul este parte. Pentru desemnarea unui avocat, cererea se adresează fie la instanţa care judecă procesul în care solicitantul este parte, fie la baroul local de avocaţi. De menţionat este faptul că cererea de asistenţă judiciară gratuită este scutită de taxa de timbru.
Amendă
Dacă instanţa va constata că cererea a fost făcută cu rea – credinţă, prin ascunderea adevărului, poate obliga la plata sumelor datorate şi chiar la amendă judiciară pe cei care au procedeat astfel.
PD-L Arad cere suspendarea procesului electoral într-o comună arădeană!
Citiți principiile noastre de moderare aici!