Reprezentanţii Tribunalului Arad spun că un factor care contribuie la creşterea constantă a volumului de activitate al instanţelor judecătoreşti este numărul foarte mare de categorii de cereri şi acţiuni în justiţie care sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbru. Dacă legea cadru, Legea nr.146/1997, stabileşte 20 de categorii de cereri în justiţie care sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru, există şi numeroase acte normative speciale care prevăd aceleaşi scutiri.
La toate secţiile
Conform conducerii Tribunalului Arad „scutirea de la plata taxelor judiciare de timbru se manifestă în întregime în cadrul activităţii secţiei penale, în privinţa a două treimi din cauzele înregistrate pe rolul secţiei de contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale. Sunt scutite litigiile de muncă şi de asigurări sociale precum şi litigiile în materie contravenţională. De asemenea, în privinţa a jumătate din cauzele înregistrate pe rolul secţiei civile, majoritatea cauzelor de primă instanţă şi cauzele de fond funciar din recurs şi aproape o jumătate din cauzele înregistrate pe rolul secţiei comerciale, cererile promovate de lichidatorul judiciar şi cererile de dizolvare a societăţilor comerciale formulate de ORC.”
Jumătate, fără taxă
Astfel, pentru mai mult de jumătate din cauzele de pe rolul Tribunalului Arad din anul 2010, nu s-a plătit nici un fel de taxă. Ce s-ar impune într-o astfel de situaţie? Preşedintele Tribunalului Arad, Ştefan Lucaciuc, crede că ar fi nevoie de „o reanalizare a cazurilor de scutire de la plata taxei judiciare de timbru şi încercarea de adoptare a unor soluţii de compromis”. Un exemplu dat de Lucaciuc ar fi cel al înlocuirii scutirii de taxă cu obligaţia de plată a unor taxe judiciare de timbru modice care să nu depăşească 50 de lei.
Venituri suplimentare
„O asemenea măsură nu numai că va aduce venituri bugetare suplimentare dar va avea şi efect indirect de tampon în faţa încercărilor de exercitare a drepturilor procesuale peste limita bunei-credinţe. Încă mai sunt întâlnite o serie de acţiuni în justiţie formulate cu scop şicanator de către persoane care profită de caracterul absolut gratuit al unor tipuri de cereri”, a precizat preşedintele Tribunalului Arad. Acesta a mai precizat faptul că ar fi nevoie de stabilirea unor taxe judiciare de timbru în cuantumuri minime numai pentru judecata în fond şi obligativitatea taxării la valoare a căii de atac.
Taxă redusă, în primă instanţă
„În privinţa judecăţii în primă instanţă, se justifică o taxă judiciară mai redusă ca valoare, tocmai pentru a asigura accesul efectiv la un act de justiţie pentru orice cetăţean. În căile de atac, partea interesată nu mai combate numai aprecierile părţii adverse ci combate chiar şi o hotărâre judecătorească, prin care s-a statuat că dreptatea nu este de partea sa. În aprecierea noastră, într-o asemenea ipoteză, adică în cazul exercitării căilor de atac, se justifică o taxă judiciară de timbru mai ridicată ca şi cuantum, însă în sistemul nostru de drept situaţia în prezent este exact pe dos, deoarece apelul şi recursul se taxează cu jumătate din taxa datorată la primă instanţă”, a punctat Lucaciuc.
JA – I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!