Marţi, 14 februarie, a avut loc prima înfăţişare în procesul în care medicul psihiatru Delia Podea este judecată pentru infracţiuni precum luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale. Şi, cum poate era de aşteptat, completul de judecată a decis amânarea cauzei. Motivul? „Lipsă de procedură de citare cu părţile civile”, se arată în soluţia de marţi, 14 februarie, a Tribunalului Arad. Adică, părţile civile nu au fost citate pentru a se prezenta la termenul de marţi. Astfel, cauza a fost amânată pentru data de 3 martie, timp destul de îndelungat pentru ca părţile civile să fie citate, iar procesul să intre în linie dreaptă. Alături de medicul psihiatru, procurorii au trimis în judecată şi o pacientă de-a acesteia pentru infracţiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată, după ce – potrivit anchetatorilor – ar fi ajutat-o pe Delia Podea să o diagnosticheze fictiv cu tulburare de anxietate şi să o interneze fictiv. Actele medicale întocmite în fals şi eliberate ulterior de medicul psihiatru ar fi ajutat-o pe pacientă să solicite prelungirea concediului medical peste 90 de zile.
Internări fictive pentru pensii şi experimente
Procurorii care au anchetat cazul Deliei Podea susţin că, în perioada decembrie 2010-aprilie 2016, medicul psihiatru ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a le diagnostica fictiv pentru a le elibera în fals documente medicale necesare pentru obţinerea unor pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate, iar în perioada 2014 – mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, medicul psihiatru, fără consimţământul informat al subiecţilor susţin procurorii, „a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul subinvestigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic şi simptomatologie, starea de sănătate a pacienţilor, prezenţa la vizitele de studiu, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum şi pacienţilor”. „Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani şi asta pentru că retribuția medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcție de numărul de pacienți înrolați”, au precizat procurorii.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Pierre Fabre Medicament şi Otsuka Pharmaceutica Development & Comercialization INC. s-au constituit părţi civile în dosarul în dosarul medicul psihiatru Delia Podea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!