Procesul medicului psihiatru, Delia Podea, continuă chiar dacă nu este public. Început în luna februarie 2017, procesul a ajuns în faza în care au fost audiați martorii propuși prin rechizitoriu, urmând ca martorii propuși în apărare să fie, la rândul lor, audiați. Cel puțin asta s-a decis la ultimul termen, în 25 noiembrie: audierea martorilor propuși în apărare.
Însă, pe lângă acest lucru, Tribunalul Arad – instanța care judecă dosarul – a amânat „punerea în discuţie a excepţiei nulităţii mijloacelor de probă. Prorogă pronunţarea asupra excepţiei de necompetenţă materială a organului care a efectuat urmărirea penală în cauză şi cu privire la expertiza solicitată de inculpata Podea Delia Marina, până după epuizarea probelor testimoniale”. Ceea ce înseamnă că apărătorii medicului au ridicat excepții în ceea ce privește nulitatea mijloacelor de probă, dar și necompetența materială a organului care a efectuat urmărirea penală în cauză – aici fiind vorba de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ce înseamnă acest ultim lucru? Înseamnă că dacă instanța admite excepția necompetența materială a organului care a efectuat urmărirea penală, dosarul va fi trimis spre refacere organului de urmărire penală competent.
Următorul termen în cauză a fost stabilit pentru 16 decembrie pentru audierea martorilor propuși în apărare, iar după încheierea audierilor instanța se va pronunța și asupra excepțiilor invocate de avocați.
Primul termen al procesului medicului psihiatru a avut loc în luna februarie 2017, după ce, la 1 iunie 2016, Delia Podea a fost reținută pentru comiterea mai multor infracțiuni: abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată.
Ancheta efectuată de procurori a scos la iveală faptul că medicul psihiatru arădean, timp de aproape doi ani, ar fi efectuat „experimente” pe pacienții internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Arad, incluzându-i în studii clinice fără a avea acceptul lor. Pe scurt, procurorii au reţinut că medicul, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației. Inițial, medicul a fost arestat preventiv, ulterior fiind plasat sub măsura arestului la domiciliul, iar apoi a controlului judiciar.
„Experimente”
Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Delia Podea „a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean a acționat în două modalități: în prima prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar în a doua contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor”. Procurorii spun că prin această modalitate se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.
Acte false pentru pensie
De asemenea – potrivit procurorilor – timp de peste cinci ani, adică „în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, inculpata ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi anume la diagnosticarea fictivă şi la internarea acestora în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate. Totodată, în cursul anului 2016, inculpata ar fi diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!