Jumătate de oră. Atât a durat luni procesul în care primarulGheorghe Falcă este acuzat de fapte de corupţie. Nici unul dintre “avocaţii vedetă” din acest proces nu au fost ieri la proces – nici avocatul primarului, Gheorghiţă Mateuţ, nici a patronilor Elecon – Cătălin Dancu. Nici măcar “inculpaţii vedetă” nu şi-au mai făcut apariţia ieri la Tribunal, cu toate că până acum primarul Gheorghe Falcă nu a lipsit de la nici un proces. Nici patronii firmei Elecon nu au mai venit la Tribunalul Arad, deşi şi ei erau nelipsiţi de la înfăţişări. Dintre incuplaţi doar Florica Popa a fost prezentă. Până şi avocatul Municipiului, inactiv pe toată durata procesului, şi-a trimit înlocuitor pentru această înfăţişare, semn că nimeni nu aştepta nimic de la ea.
Pe ordinea de zi erau de audiat ultimii patru matori, nu neapărat esenţiali în economia procesului. La înfăţişare nu s-a prezentat decât Serge Monier, administratorul SC Fabrica de Zahăr, în perioada 2001-2004, până la cumpărarea clădirilor de către firma Elecon. Francezul a povestit etapele prin care a trecut din momentul în care a luat decizia de a vinde fabrica, faptul că au existat mai mulţi potenţiali cumpărători, inclusiv americani, dar că, în cele din urmă, la negocierea finală a venit doar firma Elecon (care a şi plătit 600.000 euro pentru clădiri), faptul că i-a propus şi viceprimarului Emanoil Voicu, în 2001, iar mai apoi şi primarului Gheorghe Falcă, în octombrie 2004, cumpărarea de către Primăria Arad a clădirilor fabricii (cu 450.000 euro), fără rezultat, şi – poate cea mai importantă declaraţie – faptul că imobilele nu valorau mai nimic decât în persectiva că firma devenea şi proprietarea terenului, acesta fiind adevărata bogăţie (dată fiind suprafaţa mare).
Puţine întrebări i-au fost puse martorului din partea procurorului de caz (una singura) şi a avocaţilor.
Cu mandat de aducere
Şedinţa a mai durat doar câteva minute după audiere, momente în care s-au luat decizii faţă de martorii absenţi şi s-a stabilit noua înfăţişare în proces: 7 septembrie, după vacanţa judecătorească. Petru Prohorov, unul dintre matorii absenţi, care are la activ şi amendă pentru neprezentare, va fi adus la şedinţă cu mandat de aducere. Graţian Peltic va fi citat la adresa nouă, în timp ce pentru Ovidiu Mârza se vor cere informaţii despre adresa de reşedinţă de la Evidenţa Populaţiei (în condiţiile în care nu mai locuieşte la adresa la care a fost citat).
Cerere grea către Primărie
Cel mai important moment la înfăţişării de ieri a vizat însă cererea pe care judecătorul o va adresa Primăriei Municipiului Arad, cerere prezentată în faţa avocaţilor ieri, la finele şedinţei.
Potrivit judecătorului, se va redacta o adresă către Primăria Arad prin care se va cere acestei instituţii să comunice situaţia tuturor contractelor încheiate în baza hotărârii de Guvern 577/2002 (hotărâre în baza căreia s-a vândut şi terenul fabricii de zahăr, obiectul acestui proces penal -n.r.), toate contractele care s-au încheiat cu încălcarea termenului de 60 de zile stabilit în procesele verbale încheiate de comisiile de negociere. La această situaţie, judecătorul vrea anexate toate procesele verbale de negociere, toate hotărârile CLM aprobate şi toate înscrisurile prin care termenul de 60 de zile oferit de regulă de Primăria Arad contractelor a fost prelungit. Totul, până la 7 septembrie.
Sentinţă, la iarnă
În atare condiţii, cu martori greu de găsit, cu cereri noi din partea instanţei, care, cu siguranţă, vor fi dublate de cereri noi din partea avocaţilor şi solicitări de expertize pe terenuri şi case, procesul primarului Gheorghe Falcă va dura până pe la finele anului, dacă nu mai mult. Rămâne de văzut când şi cum se va pronunţa prima instanţă.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!