ARAD. La aproape doi ani de la trimiterea dosarului în instanţă, al doilea proces de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu, poate începe pe fond. Dosarul a fost înregistrat în septembrie 2017, dar în tot acest timp a rămas blocat în cameră preliminară, având loc numeroase amânări. Marţi, însă, Tribunalul Arad a dat soluţia: “În baza art. 346 alin.4 teza II Cod procedură penală dispune începerea judecăţii faţă de inculpaţii: – Ioţcu Petru Nicolae, pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art.35 alin.1 Cod penal rap. la art. 291 Cod penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi prevăzută de art. 291 Cod penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000; – Faur Ioan Teodor, pentru comiterea infracţiunii prevăzută de art.35 alin.1 Cod penal rap. la art. 292 Cod penal cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000; – Adrian Ionescu Marius, pentru comiterea infracţiunii prevăzută de art. 292 Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000”. Soluţia poate fi totuşi contestată, în termen de trei zile de la comunicare.
Probe anulate
Al doilea proces se pare că nu-i mai dă emoţii foarte mari lui Ioţcu. Asta pentru că, la termenul anterior, cel din 7 mai 2019, judecătorii de cameră preliminară au dispus îndepărtarea din dosar a tuturor probelor obţinute de DNA prin supraveghere tehnică. „În baza art. 345 alin.1 şi 2 Cod procedură penală admite excepţiile formulate de inculpaţii Ioţcu Petru Nicolae, Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius, prin avocaţi, privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală cu referire la măsurile de supraveghere tehnică şi în consecinţă: Constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere (…). În baza art. 102 alin.2-4 Cod procedură penală exclude din materialul probatoriu toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere susmenţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică”.
Acuzaţiile
DNA îl acuză pe fostul şef al CJ Arad de trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă. Omul de afaceri Ioan Teodor Faur este acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, iar Adrian Ionescu Marius, de cumpărarea de influenţă.
Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, Ioţcu s-a folosit de un intermediar pentru a pretinde şi primi de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur şi 10.000 lei de la Adrian Ionescu Marius), bani ce urmau a fi folosiţi pentru realizarea unei campanii de imagine pentru Ioțcu.
„Sumele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate, precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, anunţa DNA în septembrie 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!