Fără presă şi fără alte persoane care doreau să asiste la procesul medicului psihiatru Delia Podea care a făcut experimente pe pacienţi. Cine a solicitat ca şedinţele de judecată să nu fie publice? Se pare că toate părţile, inclusiv părţile civile implicate în acest proces, invocându-se informaţiile cu caracter confidenţial în ceea ce priveşte pacienţii. În speţă s-au invocat articolele 21 şi 22 din legea 46/2003 care spun că „toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” şi că „informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”. Înfăţişarea de vineri, 3 martie, când a fost audiată Delia Podea, s-a desfăşurat la Tribunalul Arad doar cu judecătorul, procurorul de şedinţă, inculpata şi avocatul acesteia. Următoarea înfăţişare va avea loc în 24 martie.
Infracţiunile
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a medicului primar psihiatru Delia Podea pentru abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale). În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut că Delia Podea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației.
Fără consimţământul pacienţilor
În mod concret, punctează procurorii, Delia Podea a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, medicul arădean a acționat în două modalități: în prima prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize, iar în a doua contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!