Zi importantă pentru inculpaţii din dosarul fabricii de zahăr şi pentru avocaţii acestora. Aşa reiese, dacă nu din altceva, din prezenţa, ieri, în sala de judecată, la termenul stabilit de judecător în procesul primarului, atât a avocatului Gheorghiţă Mateuţ, reprezentantul legal al lui Gheorghe Falcă, cât şi a lui Cătălin Dancu, avocatul patronilor Elecon (Demeter Francisc şi Radu Vasil), avocaţi absenţi de la ultimele înfăţişări. În fapt, toţi cei implicaţi în proces – de la cei patru inculpaţi şi avocaţii lor, până la procuror şi avocatul Municipiului, şi-au făcut ieri simţită prezenţa în sala de judecată cu mult înainte de proces.
Motivul? Se pare că celebrii avocaţi din Bucureşti au venit să ţină pledoariile finale, crezând că nu mai sunt prea multe de adăugat la judecata pe fond. Lovitura finală era pregătită de avocatul Mateuţ, care venise hotărât să mai adauge câteva probe la dosar.
Nu a fost, însă, să fie momentul pledoariilor (după care instanţa urma să-şi fixeze termenul de pronunţare a sentinţei), căci DNA a formulat noi cereri. Procuroul DNA a cerut, din start, amânare pentru studierea răspunsurilor date de evaluatorul care a realizat expertiza casei de pe strada Caragiale la obiecţiile formulate de aceeaşi DNA.
Tot DNA a formulat, în scris, obiecţii la expertiza depusă în cazul terenului fabricii de zahăr, obiecţii depuse la registratură şi înmânate înainte de şedinţă celor în cauză.
Avocaţii inculpaţilor nu au avut nimic de contestat sau obiectat la expertizele depuse pentru cele două terenuri, căci valoarea lor a ieşit favorabilă celor din boxa acuzaţilor. Casa de pe Caragiale a ieşit chiar mai ieftină decât preţul plătit de primar, în timp ce terenul fabricii da zahăr a fost evaluat la o sumă de aproximativ 800.000 de euro, adică preţ extrem de apropiat de cel plătit de Elecon Primăriei Arad pentru acel teren, vândut imediat cu trei milioane de euro.
Calculul făcut de expert, în urma căruia valoarea terenului a fost stabilită la mai puţin de 16 euro/mp (valoare calculată de Primăria Arad la momentul vânzării) i-a nemulţumit puternic pe procurorii DNA. Aceştia au depus obiecţii la expertiză şi i-au cerut evaluatorului să aducă la dosar o serie de acte.
Cererile DNA au fost, însă, aspru criticate de Cătălin Dancu, avocatul patronilor Elecon.
Acesta i-a cerut judecătorului să analizeze atent obiecţiile DNA care depăşesc cadrul normal.
Războiul lui Dancu
„Eu mă opun categoric ca instanţa să agreeze acest mod de a face obiecţii cu privire la expertiza pe terenul fabricii de zahăr… Vi se cere dvs., ca judecător, să mijlociţi, în fapt, aducerea altor acte la dosar, acte pe care DNA ar fi trebuit să-şi bazeze expertiza iniţială, care stă la baza acuzelor. În faza de urmărire penală, eu personal am cerut procurorului Ţuluş să accepte a se realiza parte din actele pe care DNA le cere acum expertului, dar atunci mi s-a răspuns că aceste probaţiuni nu sunt necesare. Dvs. (către judecător – n.r.) sunteţi pusă, acum, să evaluaţi obiectivitatea unor obiecţiuni şi cereri în care DNA nu credea la început. Vi se cere, prin intermediul expertului, să aduceţi la dosar rapoarte şi apoi să se pornească întreaga evaluare de aici. Dacă DNA nu a avut aceste documente până acum, cum au ajuns la preţul cuprins în dosar?”, a subliniat Cătălin Dancu.
Decizia judecătorului
Judecătorul i-a precizat avocatului faptul că expertul trebuie, fără echivoc, să răspundă la criticile şi obiecţiile formulate de DNA, considerate obiective, dar a precizat şi notat faptul că „având în vedere obiecţiile formulate, nu se impune ca expertul să prezinte alte documente decât cele pe care le-a avut în vedere la momentul realizării expertizei”.
Finalul lui Mateuţ
Dincolo de bătălia în chichiţe avocăţeşti, cu încărcătură juridică importantă doar pentru părţile din proces, la judecata de ieri s-a procedat şi la administrarea de probe noi.
Aceasta a fost solicitată de Gheorghiţă Mateuţ şi nu a fost refuzată nici măcar de procurorul DNA. Mateuţ a cerut, „în apărarea lui Gheorghe Falcă să depun înscrisuri care sunt mijloace de probă care conţin menţiuni privind fapte şi împrejurări de fapte care conduc la aflarea adevărului şi care trebuie să fie avute în vedere la soluţionarea sentinţei”.
Probe noi
Printre noile acte depuse la dosar de avocatul primarului se numără: contractul de vânzare-cumpărare al casei de pe strada Caragiale, autorizarea de costuri, borderoul de investiţii, adresa Prefecturii Arad privind viza de legalitate pe hotărârea de vânzare a terenului Elecon, hotărâri ale CLM care au fost adoptate în baza legii 577/2011 (act care stă şi la baza vânzării terenului Elecon, obiectul mitei, potrivit procurorilor DNA) şi un raport al Curţii de Conturi privind un control efectuat pe acest domeniu la Primăria Arad.
Ultima înfăţişare
În urma celor administrate la dosar şi a cererilor depuse, judecătorul a fixat noul termen de judecată pe 1 martie, moment la care este posibil ca avocaţii şi procurorul să dea citire pledoariilor finale. În caz că alte obiecţii nu vor mai fi ridicate de procurorul DNA.
Strămutarea, pe 24 februarie
Ultima înfăţişare ar putea fi programată pentru data de 1 martie, dar până atunci un alt eveniment important legat de acest dosar se va consuma pe 24 februarie, la Bucureşti. Atunci, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa cu privire la cererea DNA de strămutare a procesului în alt judeţ.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!