Trei zile cu produse tradiţionale din Cluj şi câteva din Arad în Piaţa Avram Iancu. Asta au votat aleşii locali la finele săptămânii trecute, aşa că între 10 şi 12 iulie aici va fi organizat Târgul „Produs de Cluj, Arad – Transilvania”. Pentru început s-a aprobat încheierea unui protocol de parteneriat între Municipiul Arad şi Asociaţia Produs de Cluj, pentru organizarea târgului amintit mai sus. De ce s-a dat votul pentru ca o asociaţie să organizeze un târg de acest gen în municipiu? Pentru „importanţa revitalizării meşteşugurilor populare tradiţionale, evidenţierea producătorilor locali la nivel naţional şi internaţional”, precum şi pentru „succesul de care s-a bucurat acest tip de eveniment în rândul publicului, atât în România, cât şi în Polonia, Ungaria, Serbia, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Germania”. Tot în raportul de specialitate, care a însoţit proiectul de hotărâre votat de aleşi, se vorbeşte de „amploarea acestei acţiuni la care vor fi invitaţi să participe meşteşugari şi producători autentici din judeţele Cluj şi Arad, care vor expune şi vor comercializa produse precum: lactate, produse din carne, miere de albine, siropuri şi ceaiuri naturale, dulceţuri, murături, produse de panificaţie, dulciuri, uleiuri presate la rece şi multe alte produse meşteşugăreşti”.
Şi arădenii?
Dar cum s-a ajuns aici? O adresă venită de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Asociaţia Produs de Cluj, care a organizat până în prezent 30 de astfel de evenimente, a pus pe roate proiectul.
La momentul votului, viceprimarul Levente Bognar a avut totuşi o intervenţie care să vină în sprijinul producătorilor arădeni. El a făcut recomandarea ca meşteşugarii arădeni să fie invitaţi la târgul de gen, la momentul la care acesta va avea loc la Cluj, pentru a se bucura şi aceştia de vizibilitate şi o piaţă mai largă.
80-100 de producători din Cluj
Organizatorii târgului Produs de Cluj îşi propun ca la Arad, în perioada 10-12 iulie, să participe un număr de 80-100 de producători şi meşteşugari din Cluj şi câţiva invitaţi speciali din Arad, standurile fiind puse la dispoziţia acestora gratuit. La acestea ar urma să se adauge 12 ore de program folcloric pentru promovarea culturii tradiţionale. Primăria va avea obligaţia, la rândul său, să pună gratuit la dispoziţia organizatorilor Piaţa Avram Iancu pe parcursul celor trei zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!