Comunitatea academică din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, rude și prieteni au adus, în data de 19 iunie 2013, un ultim omagiu celui care a fost Prof. univ. dr. doc. dr. h.c. VLADIMIR HANGA, personalitate marcantă a științei și spiritualității românești, Decanul fondator al Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Trupul neînsufleţit al ilustrului profesor de talie internațională s-a aflat, pentru câteva ore, în Aula „Ștefan Ciocio Pop” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, unde Înalt Preasfințitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a oficiat slujba religioasă.
Au transmis mesaje în Cartea de condoleanţe, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultății de Științe Juridice a UVVG, conf. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar, absolvenți ALUMNI – UVVG, foști studenți, masteranzi și doctoranzi a celui care a fost mentorul multor generații de juriști din întreaga țară.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector fondator, a rostit câteva cuvinte în memoria ilustrei personalităţi a dreptului românesc şi european, care a fost Prof. univ. dr. doc. dr. h.c. VLADIMIR HANGA, eminent om de ştiinţă şi cultură, de valoare internaţională. „Meritele ştiinţifice şi profesionale ale Prof. univ. dr. doc. dr. h.c. VLADIMIR HANGA au fost recunoscute pe plan internaţional începând cu anii ’60, devenind membru al diferitelor societăţi ştiinţifice internaţionale şi în colegii redacţionale ale mai multor reviste de drept din Europa şi SUA. În perioada 1977-1984 – pe parcursul a două legislaturi, a deţinut rolul de expert al O.N.U. pentru drepturile civile şi politice, iar din 1984 până în 1989 a fost membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga.
În calitate de dascăl, doctorul docent Hanga a predat, până în 1989, la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, iar după aceea – două decenii, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, unde a pus bazele învăţământului juridic superior, în calitate de decan, de membru al Senatului şi de profesor consilier al Rectorului. Remarcabila activitate ştiinţifică a profesorului Vladimir Hanga s-a concretizat în peste 20 de volume (de autor şi în colaborare) – ultimele au apărut aproape anual, la „Vasile Goldiş” University Press. Peste 220 de articole, studii şi recenzii privind istoria dreptului roman, istoria universală antică, istoria dreptului românesc, informatică juridică au fost publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, în 21 de ţări. Profesorul Hanga este autor/co-autor al mai multor dicţionare şi enciclopedii în domeniu.
Cunoscător al principalelor limbi de circulaţie internaţională, dar şi al limbilor clasice, profesorul Hanga a participat la peste 200 de reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale, susţinând conferinţe la universităţi de prestigiu, precum cele din Paris, Bruxelles, Roma, Amsterdam, Oxford, Geneva, Heidelberg, Strasbourg etc. Fiind un mare latinist, a realizat numeroase traduceri, printre altele a documentelor medievale transilvane, apărute în 10 volume la Editura Academiei, Bucureşti, începând cu 1953. Pentru astfel de merite, profesorului savant Vladimir Hanga i-a fost decernat, în anul 1968, titlul de DOCTOR DOCENT, iar în 1981 i-a fost acordat Premiul „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române.
Prin trecerea la cele veşnice a ilustrului profesor Vladimir Hanga, întreaga comunitate a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, alături de lumea academică şi juridică românească, suferă o mare pierdere, dar va rămâne vie opera sa, ca punct de reper pentru cei care se pregătesc şi practică o carieră în domeniul dreptului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!