Pare aproape incredibil, dar a fost din nou concurenţă pentru locurile de la şcoala profesională. Nu în toate liceele, ci doar la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Arad, unde absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut examen. Care a fost oferta care i-a atras ca un magnet pe absolvenţii de a VIII-a?
Patru clase în următoarele calificări: mecanic auto, mecanic utilaje şi instalaţii industrie, sudor, operator maşină comandă numerică, electromecanică şi electromecanică utilaje și instalații industriale, toate la pachet cu oferta financiară. Cu excepţia celor de la mecanică auto care au o bursă de 200 lei de la buget, pentru celelalte calificări la această bursă s-a mai adăugat încă una suplimentară de 200 lei de la agentul economic. Adică 400 de lei pe lună ca să vii zilnic la şcoală şi să înveţi o meserie. „Meritul este al conducerii şcolii care a ştiut să-şi atragă agenţii economici dispuşi să investească în elevi şi au găsit mijloacele de a-şi promova şcoala şi a-i face să înţeleagă pe elevi şi pe părinţi că învăţământul profesional este o alternativă viabilă”, a precizat Claudius Mladin, inspector şcolar general.
Trend ascendent
Mentalitatea părea fi principalul impediment care îi ţine încă la distanţă pe cei mai mulţi elevi, care chiar dacă nu au prea mult drag de carte insistă să fie înscrişi la liceu. Şi totuşi lucrurile merg spre bine pentru că, în fiecare an, numărul claselor profesionale este în creştere. Astfel, la nivel de judeţ au fost realizate 22 de clase de profesională în acest an, faţă de 20 în anul şcolar trecut şi doar 17 în anul 2014-2015. Doar trei licee au început acest an şcolar fără clasa de profesională deşi era trecută în oferta lor educaţională: Colegiul Csiky Gergely, Liceul „Gheorghe Lazăr ” din Pecica şi Colegiul de Industrie Alimentară, care nu au reuşit să convingă elevii să se înscrie în aceste clase. Şi tot pe val par să fie şi unităţile de învăţământ din sistemul privat care se axează pe învăţământul profesional.
Discuţii
În acest moment se discută la nivel de minister posibilitatea de a restricţiona admiterea la liceu a celor care au media de admitere sub 5.00. O regulă de bun simţ dacă ne gândim că în acest moment elevi cu media 2 şi 3 ocupă locuri prin licee. Până vine însă legea, cei de la IŞJ Arad propun ca cei care au medii mici să fie identificaţi şi îndrumaţi spre şcolile profesionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!