O temă încă de actualitate mai ales în şcoli din România, aceea a abandonului şcolar, s-a aflat în dezbatere, zilele trecute, în micul orăşel ungar Battonya, aflat aproape de localitatea Turnu şi cunoscut arădenilor mai ales pentru ştrandul termal. Gazdele dezbaterii au fost dascăli de la Şcoala şi Grădiniţa Română “Lucian Magdu”, care colaborează cu şcoli din Arad în cadrul proiectului transfrontalier ”Eu și Tu – împreună la școală!”.
Conform organizatorilor, “a fost un schimb de experienţă interesant” în lupta continuă pentru prevenirea și diminuarea abandonului școlar. Se ştie că în judeţul Arad acest fenomen este încă o problemă, existând şcoli în care rata de abandon este în creștere, iar mulți copii nu ajung să termine opt clase.
Participanţii la dezbatere au pus accent pe nevoia îmbunătăţirii relaţiei şcoală – elev – familie – comunitate, „prin abordarea unui stil empatic de comunicare între părţi ce ar trebui transpus în psihologia mentală a elevului, astfel încât să se producă o apropiere între părţi, păstrând însă o neutralitate necesară şi un echilibru constant şi permisiv”.
“Comunicarea are semnificaţia unei valori umane și sociale, motiv pentru care educarea comunicării constituie un scop în sine, un obiectiv major al învățământului, obiectiv care ar fi posibil de realizat prin parteneriatele şcoală – familie – comunitate, acestea fiind esenţiale în procesul de educaţie al elevilor”, au concluzionat participanţii.
Proiectul a fost inițiat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic ”Alexandru Gavra” Arad, Şcoala şi Grădiniţa Română “Lucian Magdu” Battonya, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad, Liceul Tehnologic ”Francisc Neuman” Arad, Direcția de Asistență Socială Arad – Complex Curcubeu, Școala Gimnazială ”Aurel Sebeșan” Felnac şi Asociația ”Tinerii Uniți” Regiunea Vest – Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!