Pentru a doua zi consecutiv, dascalii arădeni au ieşit în Piaţa Revoluţiei pentru a-şi exprima revolta împotriva actualului guvern şi împotriva deciziei Primăriei Arad de a refuza, în mod constant, manifestările publice de protest din faţa Palatului Administrativ. Au fost profesori din mai multe şcoli generale şi licee care au purtat pancarde cu mesaje împotriva politicii guvernamentale, cu îndemnuri la solidaritate.
Un mic incident
Jandarmeria prezentă la faţa locului a ripostat doar la apariţia unui dascăl cu un steag ce avea însemnele comuniste. A fost adus, potrivit manifestanţilor, ca un simbol al neuitării, al timpurilor comuniste când libera exprimare în locuri publice era interzisă. Trimiterea era directă la edilii locali care interzic cu încăpăţânare manifestaţiile publice de protest într-un spaţiu, devenit după Revoluţia din 1898, un simbol al libertăţii arădenilor.
La masă cu subprefectul
Oh delegaţie a manifestanţilor a fost primită la Prefectură unde s-au întâlnit cu subprefectul Levente Horvath. Discursurile dascălilor, unele rostite cu lacrimi în ochi, altele foarte cerebrale şi punctuale au arătat că această categorie socială „care gândeşte” cum s-au definit ei, a ajuns la limita suportabilităţii şi a disperării nu doar pentru destinele lor cât şi pentru soarta învăţământului românesc. Frazelor ca „Ne-aţi pus pumnul în gură” , „Mi-e ruşine că v-am votat”, „Aţi uitat de democraţie” sau „Ne amanetăm viitorul naţiei” rostite de dascăli, subprefectul le-a răspuns, printre altele: „Nu stăm chiar atât de rău şi cu tăierile de 25%”.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!