Întâlnirea solicitată de către cei de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a avut loc pe 25 octombrie, la Ministerul Educației Naționale. Federația a fost reprezentată de coordonatorul Departamentului salarizare și legislație – Dănuţ Ienășescu, Ștefania Petrov – contabil și Gațea Florina – secretar. Din partea Ministerului Educației Naționale (MEN) au participat Mihai Păunică – director Direcția General Economică, George Ghelmez – director Direcția Resurse Umane și Salarizare și din partea SIVECO – Mihaela Dascălu.
Problemele
Principalele teme discutate au fost EDUSAL – platforma de salarizare –, Legea 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) și Hotărârea de Guvern 598/2018 (privind normele metodologice de salarizare a celor din funcții de conducere).
Program folosit greșit
În ceea ce privește programul EDUSAL, FSLI informează că „așa cum s-a demonstrat în timpul discuțiilor, cele mai multe sesizări nu sunt justificate, ele fiind cauzate de utilizarea incorectă a programului”. Reprezentanții Federației au semnalat probleme precum neacordarea dirigenției pentru cei încadrați în regim de plată cu ora, neaplicarea sporului de simultan la învățământul preșcolar, nerezolvarea plății sumelor restante pentru infirmiere (lunile mai-august), neacordarea sporului de penitenciar cumulat cu cel pentru învățământ special, neplata integrală a orelor în regim plata cu ora, sau neaplicarea sporului de zonă izolată și a celui de simultan la plata cu ora.
Rezolvări
„În urma discuțiilor, reprezentanții MEN și-au luat angajamentul că vor rezolva următoarele probleme: dirigenția la plata cu ora, recuperarea restanțelor pentru infirmiere, numărul de marcă sa fie generat automat de către EDUSAL. Am primit asigurări că, începând cu salariul aferent lunii octombrie, orele în regim de plată cu ora se vor plăti integral. A rămas în discuție sporul de penitenciar cumulat cu cel de învățământ special”, transmit reprezentanții Federației, printr-un comunicat de presă semnat de George Adrian Purcaru, prim-vicepreședinte la nivel național.
Unica variantă
Referitor la problemele generate de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, reprezentanții FSLI au propus emiterea unei Ordonanțe de Urgență care să permită elaborarea unei grile. „Reprezentanții MEN au recunoscut că această propunere este singura soluție viabilă și rapidă prin care să fie rezolvate aceste inechități și s-au angajat că vor susține această propunere”, precizează cei de la FSLI.
Muncă de convingere
„Legat de HG nr.598/2018, reprezentanții FSLI au atras atenția că sunt foarte multe cazuri în care salariile au scăzut și se impune emiterea unei noi hotărâri, care să fie întocmită pe alte criterii. Nu se justifică atât de multe criterii, pentru fiecare grad al unității de învățământ fiind suficiente 3-4 criterii în funcție de care să se acorde aceste indemnizații de conducere. Reprezentanții MEN au afirmat că nu au nimic împotrivă. Dar, mai întâi, noi trebuie să convingem Guvernul României că se impune o astfel de HG și sperăm că o să reușim”, menționează sursa citată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!