Propunerea legislativă privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a fost adoptată de Senat, iar sindicatele din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ fac apel la președintele țării să o promulge. „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face apel la Președintele României, domnul Klaus Iohannis, să promulge Legea de protecție a cadrelor didactice, care a primit ieri votul senatorilor”, anunță FSLI. Sindicatele conduse de Simion Hănescu precizează că legea prin care profesorii capătă statut de autoritate publică a fost realizată la propunerea FSLI.
Elevii, la Avocatul Poporului
De cealaltă parte, Consiliul Național al Elevilor i-a cerut președinteului Klaus Iohannis să nu promulge legea, menționând că va ataca actul la Avocatul Poporului. Conform propunerii legislative, personalul vizat se va bucura de „respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalte cadre didactice”. Așadar, dacă până acum respectul se câștiga, de acum înainte acesta va fi impus prin lege.
Vinovați până la proba contrarie
Articolul 4 al proiectului legislativ prevede că „În cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se bucura de prezumție relativă de veridicitate, până la proba contrară”. Conform uneia dintre fondatoarele grupului civic „Părinții cer schimbare”, Aurelia Ciobotaru, prin acest articol „Se incalcă un principiu de drept, constituțional, care specifică clar: cel care afirmă trebuie să demonstreze”, aceasta adăugând totodată că „ fata oricărei instanțe copilul are prioritate”.
Pe cine ascultă?
Reprezentanții sindicatelor au declarat că „Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, așa cum s-ar putea crede în spațiul public”. Proiectul de lege, adoptat de Senatul României (în calitate de cameră decizională) a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, la cererea sindicatelor FSLI. Următorul pas este promulgarea legii de către președintele țării, Klaus Iohannis. Rămâne de văzut dacă acesta va asculta vocea profesorilor din sindicate, sau vocea elevilor reprezentați de Consililu Național al Elevilor.
Trimite articolul
XAbuziva si neconstitutionala aceasta prevedere. Adica cum sa fie vinovat elevul pana la proba contrarie? E tratat mai rau ca un inculpat criminal dintr-un dosar penal, incupatul beneficiaza de prezumtia de nevionvatie iar elevul nu. E si absurd. Da posibilitatea la multe abuzuri.
si uite asa copiii nostri vor invata ca cel mai tare are tot timpul dreptate , chiar daca adevarul e cu totul altfel decat il prezinta cel mare si tare ….. o lege mai tampita rar iti este dat sa vezi ……lege facuta de idioti pentru idiotii din invatamant …. atunci sa instaleze inspectoratele camere de filmat in toate clasele si gata , cel mai simplu de a combate nedreptatea si minciuna
-
Subscriu si eu la ce spui, adica, sa se instaleze camere in toate clasele, acest lucru ar arata si cat de bine si corecti sunt profesorii si s-ar putea rezolva mult mai usor anumite aspecte !!!
-
mai prostilor, asta e cea mai buna varianta pentru a incepe si elevul sa invete disciplina, ca acasa nu mai invata. ma bucur ca in sfarsit se trezesc la realitate si parlamentarii nostrii. habar nu aveti oameni buni, cum se comporta elevii in clase in ziua de azi, sunt niste salbatici crescuti de niste parinti, care evident sunt la fel. Pentru educatia unui copii de vina sunt parintii, si atunci de ce trebuie sa sufere si alte persoane. Sa deranjeze orele in continuu, sa nu stea deloc in banca, sa nu asculte de profesor… Parinti, uitati-va la voi prima oara, si dupaia comentati. Aduceti-va aminte cand ati fost voi la scoala, dupa o bata la fund erai ingeras, si mai mult de atat si invatai.
-
cum te poti incredere in judecata unui copil de 8-10 ani? e copil bai, nici intr-un om matur nu te poti incredere, dar intr-un copil ca stie ce spune? un copil nu are rationament in ceea ce spune. bai oameni buni, sunteti nebuni…
Lege initiata de un psd-ist? Ba ma lasi? O evaluare anuala independenta ar accepta profesorii astia? Si care nu trece sa fie pus pe liber rapid,fara drept de a mai fi angajat in sistem.Se baga careva?
ELEVUL TREBUIE SA FIE ELEV..CUM AM FOST NOI..MODEL DE ELEVI. IN PRIMUL RAND PARINTII SUNT CEI CARE STRICA IMAGINEA UNUI PROFESOR..PRIN MODUL DE VORBIRE CU CUVINTE EXTRA DE URATE MAI CU SEAMA LA VENIREA UNUI NOU PROFESOR INTR O SCOALA. SUNT PARINTI TINERI CE FOLOSESC UN LIMBAJ TOTAL IESIT AFARA DIN COMUN..IN FATA COPILULUI SAU..SI CUM MAI PUTEM NOI SA NE DASFASURAM ORA DE CURS???? ELEVUL RADE, COMENTEAZA .NU INVATA, NU SI DA INTERESUL..ETC. PACAT CE A AJUNS SCOALA ROMANEASCA. FARA REGULI SI FARA DISCIPLINA.