Arad. Primarul municipiul Arad le propune aleşilor locali municipali vineri să adopte, la cererea societăţii, o hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al SC Recons SA Arad, pentru anul 2020. Pe 13 februarie, societatea Recons a comunicat primăriei proiectul de buget, indicând printre altele veniturile pe care speră să le realizeze în acest an, dar și cheltuielile pe care le va face, potrivit prognozelor.
În raportul de specialitate ce se va afla pe masa de vot a aleșilor municipali se arată faptul că „Bugetul de Venituri și Cheltuieli al SC Recons SA Arad pentru anul 2020, a fost întocmit în conformitate cu modelul stabilit în anexa nr. 1 a Ordinului M.F.P. nr. 3818/2019 din 30 decembrie 2019” sau că acesta a fost supus controlului financiar de gestiune, că este însoţit de dovada consultării prealabile a organizațiilor sindicale şi că a fost avizat de către Consiliul de Administrație al SC Recons SA Arad, fiind aprobat la final, pe 12 februarie, de către Adunarea Generală a Acționarilor.
Cheltuieli salariale mai mari
Imediat după această prezentare a îndeplinirii condițiilor legale și de formă, în raport se face referire la creșterea cheltuielilor salariale: „Referitor la obiectivele de politică salarială, stabilite prin legea bugetului de stat: în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020, operatorul economic prevede majorarea cheltuielilor de natură salarială, față de nivelul programat în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2019”. Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2020, operatorul economic poate majora cheltuielile de natură salarială cu condiția să nu programeze creșterea plăților restante și reducerea rezultatului brut față de nivelul realizat în anul 2019. Ceea ce s-a și schițatîn bugetul Recons pe anul în curs. Mai exact, nivelul plăților restante programate este „0”, nivelul realizat în anul 2019 este de „0”, în timp ce rezultatul brut programat în anul 2020 este de 188 mii lei, în condițiile în care rezultatul brut realizat în anul 2019 a fost de 17 mii lei.
Este de remarcat faptul că Recons speră să facă un profit mai mare cu 171.000 de lei faţă de profitul de anul trecut.
Venituri şi cheltuieli mult mai mari
Cum arată în fapt bugetul anului 2020 gândit de cei de la Recons? Diferenţa dintre veniturile de anul trecut şi cele de anul acesta, dar şi dintre cheltuielile de anul trecut şi cele de anul acesta creşte spectaculos. Mai marii Recons şi-au propus să adune mult mai multe venituri decât în 2019, dar şi să cheltuiască pe măsură. „Veniturile totale prevăzute pentru anul 2020, sunt în cuantum de 15.457 mii lei față de nivelul veniturilor totale realizate în anul 2019 în cuantum de 9.204 mii lei. Cheltuielile totale prevăzute pentru anul 2020 sunt în cuantum de 15.269 mii lei față de nivelul cheltuielilor totale realizate în anul 2019 în cuantum de 9.187 mii lei”.
Mai prost la productivitatea muncii
Dacă la capitolele venituri, cheltuieli şi profit cifrele propuse pentru anul acesta sunt mai mari decât cele de anul trecut, la capitolul productivitatea muncii lucrurile vor sta mai prost în 2020. „Productivitatea muncii planificată pentru anul 2020 este de 79 mii lei/persoană față de productivitatea muncii realizată în anul 2019 de 88 mii lei/persoană, înregistrând o scădere de 10,23%”.
Explicaţiile pe majorări
Revenind la cheltuielile de natură salarială prevăzute în bugetul propus pentru anul 2020, față de cele din 2019, acesta sunt propuse a fi majorate cu 32,14%, respectiv de la 5.369 mii lei la 7.095 mii lei. „Această majorare este datorată creșterii numărului de personal față de anul 2019, atât prin completarea la nivel de societate cu activitatea de sortare a deșeurilor municipale, cât și prin creșterea numărului de personal la șantierul de construcții, reparații. Bugetarea posturilor vacante s-a făcut etapizat, în funcție de specificul compartimentelor (începând cu luna iunie 2020 pentru Serviciul construcții reparații, din luna mai 2020 pentru Serviciul Zone de Agrement, pe întreg anul pentru Serviciul Parcări, din luna aprilie 2020 pentru cele două posturi vacante din cadrul Consiliului de Administrație al societății și din luna iulie 2020 pentru Stația de sortare deșeuri)”, este justificarea majorării acestor cheltuieli trecută în proiectul de hotărâre. Tot aici se face referire la faptul că „în anul 2020 câștigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială recalculat cf. Legii bugetului de stat, este de 3.614 lei în creștere cu 2,84% față de câștigul mediu lunar pe salariat realizat în anul 2019 de 3.514 lei”.
La vot
Luând în calcul toate aceste majorări față de anul 2019, Recons le propune aleșilor locali municipali să voteze Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al SC Recons SA Arad pentru anul 2020, în forma comunicată de operatorul economic. Şedinţa CLM în care acest proiect va fi supus votului este programată pentru vineri, 28 februarie.
Trimite articolul
XPai cum sa nu faci profit cand majorezi tariful pentru un loc de parcare cu 50% fata de anul trecut, dar nu investesti nimic in parcarile deja amenajate? Numerele vopsite pe asfalt au fost spalate de ploi, indicatoare pt parcare rezidentiala nu s-au pus, blocatoarele metalice sunt strivite, locuri pentru vizitatori nu s-au lasat….Eu unul am platit deja de 3 ori acel blocator portocaliu, fiind strivit de altii. Am solicitat Recons sa puna niste camere video pe 2 stalpi, sa avem imagini cu cei care intra cu masini de marfa in parcarile rezidentiale! Nimic! Cica nu sunt bani pentru asta!!!??? Foarte prost organizat, nota 2 din partea mea pt Recons!
Ce gluma buna!!!!!
Recons o companie de stat face profit din bani de la stat.
Apoi isi majoreaza salariile dar nu pe baza de competenta si productivitate marita ci pe baza de productivitate scazuta……
Nu se sesizeaza nimeni sa desfinteze toate capusele astea pe bani publici??
Bugetul pentru anul 2020 este de 15.000 de lei? Ce sume tot scrieti acolo? Incasarile pentru o zi sunt cel putin atata.