Peste 15 mii de euro pe cap de locuitor ar urma să fie Produsul intern brut al Aradului în 2023. Analiza a fost făcută de Comisia Națională de Prognoză și arată ritmul de dezvoltare a județului pentru următorii ani. La ce să ne așteptăm? Conform prognozelor PIB-ul pe cap de locuitor este de 12.057 euro în acest an și va crește până la 15.107 euro. Față de anii trecuți, se observă același ritm de creștere a Produsului intern brut: 10.220 euro/locuitor în 2018, 11.058 euro/locuitor în 2019. Astfel de la an la an se estimează că Aradul va avea un PIB mai mare cu aproximativ 1.000 de euro per locuitor. Cu toate că PIB-ul Aradului este pe creștere, nivelul din Arad este sub cel de la nivel regional. Astfel, pentru 2023 în Regiunea Vest media PIB pe cap de locuitor va fi de 16.053, Aradul fiind cu 916 sub această valoare. Cine ridică atât de mult valoarea regiunii? Potrivit datelor CNP, Timișul conduce în mod evident, fiind cel mai dezvoltat județ din Regiune în timp ce Hunedoara este codașa Vestului. Comparativ cu Aradul, Timișul are un PIB estimat în 2020 de 15.870 euro/locuitor – nivel la care Aradul nu va ajunge nici peste 3 ani. La nivel național, PIB pe cap de locuitor este estimat la 12.357 euro pentru acest an și ar urma ca până în 2023 să ajungă la 15.483 euro.
Creștere procentuală
Dezvoltarea economiei Aradului se pare că va fi mult mai accelerată în perioada 2020-2023 față de anii anteriori. Dacă în 2018 și 2019 PIB- ul Aradului a crescut cu 2,8 respectiv 2,9 procente, în următorii ani Produsul intern brut va crește cu peste 4 procente anual. Comisia de Prognoză va reviziui sistematic aceste date, ținând cont că previziunile pentru dezvoltarea din Hunedoara, acolo unde în 2018 PIB-ul creștea cu doar 1,2%, arată că din acest an economia Hundoarei va creștere într-un ritm extrem de crescut: 4,7, – 4,9%. La nivel național, în medie evoluția economiei se situează în jurul a celor 4 procente pe care și-l propune să îl obțină fiecare regiune.
PIB total per județ
Dacă la nivel de locuitor vorbim de un PIB de 15 mii de euro, la nivel general județul Arad ar urma să genereze un Produs intern brut total de 29.279 milioane lei. Comparativ cu vecinii din Timiș, PIB-ul total al Aradului reprezintă doar 44,4% din ceea ce produce Timișul. Dacă e să considerăm PIB-ul ca fiind valoarea pe care o are un județ, Caraș-Severinul stă cel mai prost – PIB total pentru 2023 prognozat la 16.221 milioane lei.
Chiar dacă datele Comisiei de Prognoză vor fi modificate, ele arată tendințele de la nivel local, regional și național și pot fi un bun indicator pentru investitori. Rămâne de văzut dacă previziunile de acum se vor menține și economia va avea același ritm de creștere.
Ce reprezintă PIB?
Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul unei regiuni sau localități. PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului, a investițiilor în scopul depozitării ca și câștigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.
Trimite articolul
XCa sa fie mai pe intelesul cititorilor produsul intern brut (PIB) este suma valorii consumului cu valoarea investitiilor si cu valoarea exportului din care apoi se scade valoarea importurilor.
Daca ne uitam, putin mai atent, la aceste componente in parte la fiecare vedem ca, consumul reprezinta partea preponderenta.
Daca atragem in analiza gradul de crestere al veniturilor gospodariilor pe 2019 fata de 2018 vom observa ca toata cresterea de 2.8% este generata de consum. Intrebarea este daca avem, cu adevarat, cu ce sa ne mandrim, ca judet? NU. De ce? Pentru ca nu au crescut investitiile si nu a crescut exportul. Exportul chiar pare ca a scazut. Ce este de facut? Crearea unui mediu investitional, care sa atraga capitalul autohton si strain! Cum putem sa asiguram acest mediu? Prin fnalizarea centurii de nord, asigurarea unor facilitati, inclusiv fiscale, investitorilor mari si calificarea fortei de munca.