ARAD. Viitorul va suna mult mai bine pentru Arad, cel puțin dacă e să luăm în calcul prognozele publicate de către Comisia Națională de Prognoză. Așadar, analiza datelor oficiale arată o tendință susținută de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru Arad, până în 2026 PIB-ul județului ar urma să ajungă chiar la peste 42,3 miliarde de lei. Pe cap de locuitor, PIB-ul Aradului va ajunge chiar să depășească 20 de mii de euro, ceea ce ar însemna ca față de acest an să crească cu mai mult de 4 mii de euro. Desigur, aceste date sunt bazate în mare parte pe o prognoză a dezvoltării și creșterii economice din fiecare județ, realitatea urmând să confirme sau din contră să infirme așteptările economiștilor.
Proiecția principalilor indicatori economico-sociali este făcută de două ori pe an, în profil teritorial, fiecare județ și regiune fiind analizate separat. Referindu-ne la partea de Vest, regiune din care fac parte județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, județul nostru se clasează pe poziția secundă în urma Timișului. Per regiune valoarea Produsului Intern Brut ar urma să ajungă la 186,2 miliarde de lei în 2026, pentru 2023 prognoza fiind de 144,1 miliarde de lei. Procentual, în perioada 2023-2026, PIB-ul pe regiune ar urma să crească cu 5 procente în 2024 față de 2023, asta după ce în acest an față de anul precedent creșterea pe regiune va fi de doar 2,7 procente. De unde va veni creșterea PIB-ului pe regiune? Potrivit prognozelor oficiale, construcțiile ar urma să aibă în următorii trei ani o revenire spectaculoasă, asta după ce în 2021, spre exemplu PIB-ul din construcții a fost chiar mai mic decât în 2020 (-1,5%).
Evoluția Produsului Intern Brut în Arad ar urma să aibă o creștere susținută în următorii trei ani, anul curent fiind cel mai „slab” din acest punct de vedere. Comisia de Prognoză estimează că în 2023 PIB-ul Aradului va crește cu 2,7 procente față de 2022, urmând ca în 2024 creșterea să fie de 5,1%, iar în 2025 și 2026 de 5,2% respectiv 4,7%. Desigur, aceste prognoze sunt rectificate în funcție de situația financiară la încheierea fiecărui an, estimările fiind mai degrabă niște direcții pe care ar trebui să le urmeze județele și regiunile în dezvoltarea lor.
Referindu-ne la evoluția PIB-ului per economie, în acest an creșterea ar trebui să fie cu 2,8% mai mare decât 2022, iar în 2024 aprecierea Produsului Intern Brut va fi de 4,8%.
Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul ţării, pe regiuni sau localități. De asemenea, economiștii consideră că evoluţia PIB-ului ar arăta tocmai evoluţia calităţii vieţii din zona analizată. Așadar, punând în acest context datele despre Arad, am putea spune că viitorul economic al judeţului este unul roz. Rămâne însă de văzut cât din optimismul celor de la CNP se va şi transpune în traiul zilnic al arădenilor.
Trimite articolul
XSe poate un link? Mulțumesc.
Daca nu se reuseste aducerea unor investitori in fabrici de nivel tehnologic ridicat, cu renume cel putin european, atunci viitorul Aradului nu mai apare asa de roz. Ce facilitati ofra Aradul ? S-au gandit la investitii comune “companie cu renume + contributie locala”, asa cum fac, de exemplu, ungurii (v. Mercedes, BMW, fbricile de acumulatoare pentru vehicule electrice etc.) ?
Baaaa! Voua si cand totu-i roz….. va tuna si fulgera! Daca-i bine …. nu-i bine! Daca nu-i bine de ce nu-i bine!? Va placa cum ii in Franta? Mereti acolo! Sa imi traiti tat mai bine!