Proiectul a fost câştigat anul trecut de către Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, prin prof. dr. Vanda Stan. Conform parteneriatului existent între Colegiul „Moise Nicoară” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, întâlnirea de lucru s-a desfăşurat sub patronajul ambelor instituţii de învăţământ.
Aradul a avut ca oaspeţi 20 de profesori, educatori, formatori din mai multe ţări europene, care au dezbătut soluţiile optime pentru „Promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul adulţilor, aparţinând unor grupuri sociale dezavantajate”. Participanţii la acest proiect provin din Spania, Portugalia, Germania , Norvegia, Suedia, Turcia şi România şi sunt deopotrivă reprezentanţi ai unor instituţii educative, cât şi ai unor importante ONG-uri implicate în educaţia adulţilor din grupurile sociale dezavantajate. Fiecare echipă prezentă la Arad şi-a făcut cuoscute experienţele de bună practică în acest domeniu, urmând ca împreună să găsescă noi căi şi metode de implementare a unui stil de viaţă sănătos, problemă de real interes european.
Echipa din România este coordonată de prof. dr. Vanda Stan, care în calitatea pe care o deţine, reprezintă deopotrivă Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Pe perioada acestei săptămâni de lucru de la Arad, participanţii la proiect au avut ocazia de a dezbate problemele specifice existente în fiecare ţară, în domeniul vizat, în cadrul sesiunilor de lucru programate, să prezinte şi să analizeze rezultatele testelor de diagnoză, să viziteze instituţii arădene ce se ocupă de protecţia socială şi să îşi împărtăşească experienţele de bună practică, dar nu în ultimul rând, să lege prietenii.
Acest proiect Grundtvig se va desfăşura pe durata a doi ani, bucurându-se de o substanţială finanţare europeană în valoare de 200.000 euro ( 20.000/institutie) şi implică diverse activităţi menite să implementeze un stil de viaţă sănătos mai ales pentru membrii grupurilor sociale vulnerabile, să ajute aceste grupuri, prin programe specifice fiecărei ţări , dar şi să prevină comportamentele deviante; căci un stil de viaţă sănătos implică deopotrivă sănătatea corpului, a minţii şi a sufletului.
Echipa arădeană
Echipa arădeană este formată din 10 profesori de la „Moise Nicoară şi 3 profesori de la UVVG, respectiv Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Sport şi din reprezentanţi ai Primăriei şi ai diverselor ONG-uri implicate în protecţia socială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!