Ariile tematice ale activităţilor de formare propuse, conţinuturile, durata şi modul de organizare pentru fiecare program au fost alese în funcţie de nevoile participanţilor, având la bază analiza de nevoi realizată la finalul anului şcolar 2009-2010. De asemenea, unul din scopurile noastre principale este aducerea formării continue în şcoală sau cât mai aproape de şcoală. Astfel, o mare parte a cursurilor de formare se vor desfăşura atât în instituţia noastră, cât şi în filiala deschisă la Grupul Şcolar „Sava Brancovici” Ineu sau în unităţile şcolare care solicită acest lucru.
Oferta de formare cuprinde în acest an un număr de 7 programe de formare acreditate CNFP – Strategii pentru eficientizarea învăţării, Programul naţional de dezvoltare a competenţelor de evaluare ale cadrelor didactice (DeCeE), Curs Iniţiere IT şi Utilizare AEL, Democraţie participativă – Proiectul „Cetăţeanul”, Educaţie economică şi antreprenorială eficientă şi Instruirea în societatea cunoaşterii (Intel® Teach), Calculatorul şi proiectele interdisciplinare, Educaţie pentru informaţie, un număr de 42 de programe de formare avizate MECTS care acoperă următoarele domenii: management, comunicare şi relaţionare eficientă la nivel de clasă şi şcoală, consiliere, suport şi sprijin educaţional, incluziune şi interculturalitate, tehnologia informaţiei, elemente de didactică generală şi de specialitate, bazele activităţii de secretariat, biblioteconomie.
Alături de programele de formare menţionate mai sus, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au posibilitatea de a participa la ateliere şi workshopuri tematice, simpozioane pe tematici de interes.
Casa Corpului Didactic “Alexandru Gavra” Arad oferă şi oportunităţi de formare prin proiecte cu finanţare de tip POSDRU şi Comenius, precum şi activităţi de formare desfăşurate în cadrul comisiilor metodice şi cercuri pedagogice.
Formarea continuă a cadrelor didactice constituie un prilej de dezvoltare personală, care să le permită să fie capabile să îşi adapteze strategiile, demersurile şi conţinuturile, să formeze abilităţi şi competenţe, în funcţie de cerinţele societăţii aflate într-o continuă schimbare. Cadrele didactice trebuie să facă faţă cu succes provocărilor permanente şi să fie promotori ai schimbării într-o societate bazată pe cunoaştere.
Implicarea personalului din învăţământ în dezvoltarea profesională joacă un rol esenţial în reforma educaţională. Schimbarea este realizată de către indivizi şi nu de către instituţii, investiţia în oameni este cea mai durabilă investiţie, iar investiţia în educaţie este cea mai eficientă şi cu efecte pe termen lung.
Cadrele didactice interesate de oferta de formare o pot studia pe site-ul instituţiei www.ccdar.ro şi se pot înscrie completând formularul on-line pe care îl găsesc la aceeaşi adresă
Citiți principiile noastre de moderare aici!