Programul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă găzduită de Biblioteca Județeană, la care au participat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, vicepreședinți ai instituției, Călin Bibarț, viceprimarul municipiului Arad, dar și Ionel Bulbuc, Constantin Inel și Doru Sinaci, managerii celor trei instituții culturale aflate în subordinea CJ Arad.
„Marcăm acest eveniment important, centenarul administrației românești a Aradului, printr-o serie de evenimente de anvergură națională sau chiar internațională. Vom avea lansări de carte, conferințe, un spectacol de gală și, desigur, reconstituirea momentului istoric de acum un secol”, a spus Iustin Cionca.
Expoziții, conferințe, paradă
Călin Bibarț, viceprimarul municipiului, a prezentat succint programul celor două zile de sărbătoare. „Pe 16 mai vom avea, de la ora 17, la Sala Clio, vernisarea expoziției «100 de ani de administrație românească în Arad», iar de la ora 18, la Palatul Cultural, va fi vernisată o altă expoziție, vor avea loc lansări de carte, iar Filarmonica de Stat Arad va oferi un concert de gală. Ulterior, va avea loc o recepție oficială dată de domnul primar. Pe 17 mai, ne dorim să sărbătorim centenarul prin reconstituirea istorică a respectivului eveniment de acum o sută de ani, momentul intrării Armatei Române în Arad. Dimineața, în Sala Ferdinand a Primăriei va avea loc o sesiune de cercetări științifice, urmând ca de la ora 13 să se închidă circulația pe Bulevardul Revoluției, pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la reconstituirea istorică”.
Pe bulevard
„Începând cu ora 18, pe bulevard va avea loc reconstituirea istorică, cu defilarea Armatei Române îmbrăcată în uniforma din Regat, cu colonelul Pirici în frunte, iar pe la ora 18:30, va avea loc și parada portului popular, cu reprezentanți din cele cinci regiuni etnografice ale județului, veniți din 50 de comunități locale din județ”, a adăugat Bibarț.
Paradă cu regizor
„Vor fi în jur de două mii de oameni veniți din tot județul la această paradă. Parada are, de altfel, și un regizor, care a mai lucrat și în alte orașe, printre care și Sibiul, așa că suntem convinși că totul va ieși bine. Avem și experiența paradei organizate în decembrie anul trecut, cu ocazia Centenarului Marii Uniri”, spune Ionel Bulbuc, managerul Centrului Cultural Județean, instituție care s-a ocupat cu organizarea acestei parade. Regizor al evenimentului este Radu Nica, cel care anul trecut, pe 6 octombrie, a coordonat la Sibiu o paradă prin care a reușit să aducă publicului o perspectivă proaspătă și cât mai fidelă asupra istoriei.
Fără parcări și trafic
De menționat că evenimentul va aduce după el și modificări ale traficului în zona centrală a orașului. Cei de la Recons SA. au „plantat” pe toate mașinile parcate pe bulevardul Revoluției înștiințări prin care transmit că „în data de 16.05.2019 în intervalul 17-19, se vor bloca parcările pe segmentul Teatru-Biserica Roșie, pe partea cu Primăria Municipiului Arad, pentru repetiții, iar în data de 17.05.2019 se vor bloca parcările pe segmentul Teatru-Biserica Roșie pe partea cu Primăria Municipiului Arad (inclusiv mediana 1) în intervalul orar 7-19”. De asemenea, aceștia menționează că, în cazul în care locul nu va fi lăsat liber în perioada menționată, autoturismele vor fi ridicate cu platforma.
Programul complet al manifestărilor
• Joi, 16 mai 2019
ora 17, Sala Clio, vernisarea expoziției „100 de ani de administrație românească în Arad” și lansarea volumelor (I și II) „Panoramă mediatică. Administrație și guvernanță corporativă în Arad, la 100 de ani de la Marea Unire” Autori: Andrei Ando, Mihaela Ozarchevici;
ora 18, foaierul Palatului Cultural, vernisarea expoziției „Bien le bonjur dʼArad”, cărți poștale din Arad trimise în Franța de militarii trupelor franceze cantonate aici în perioada ianuarie-iulie 1919, lansarea volumului al XIV-lea „Administrație Românească Arădeană – studii și comunicări din Banat-Crișana”-coordonatori: Doru Sinaci, Emil Arbonie, Lansarea volumului „Bibliografia vexilologiei românești”-autori: Laurențiu-Ștefan Szemkovics, Augustin Mureșan, lansarea volumului „Colonelul și troița”-autor: Ovidiu Someșan;
ora 19, Palatul Cultural, concert simfonic de gală;
ora 20:30, Palatul Cultural, recepția primarului municipiului Arad, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în orașul Arad.
• Vineri, 17 mai 2019:
ora 9, Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, sesiune internațională de comunicări științifice, lansarea celui de-al XIV-lea volum de studii și comunicări din seria „Administrație Românească Arădeană”;
ora 10:30, moment de reconstituire istorică realizat de către Asociația IR-33 Cetatea Aradului;
ora 11:30, scenetă istorică realizată de elevi;
ora 17:40, film cu scrisorile soldaților români de pe frontul Primului Război Mondial;
ora 18, întâmpinarea Colonelului Pirici la intrarea în orașul Arad, în fruntea Regimentului 6 Vânători;
ora 18:10, Paradă Militară în costume de epocă – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu;
ora 18:30, Parada Portului Popular, 50 de comunități din cele 5 zone etnografice ale județului Arad;
ora 19, finalul spectacolului de stradă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!