Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad găzduiește în săptămâna aceasta cel de al IV-lea Seminar Pilot al Proiectului „SPSM-Employabilité en Europe – Sănătate publică şi sănătate mentală: nevoi, formare şi angajabilitate”, proiect derulat în cadrul programului Erasmus +, axa KA 2 – Cooperare şi inovare prin schimb de bune practici. Peste 25 de specialiști din diversele domenii – asistenți sociali, medici și asistenți ocupaționali, psihologi, pedagogi și psihopedagogi – alături de reprezentanți locali și ai instituțiilor internaționale partenere dezbat în cadrul unor cursuri-conferință, module de formare profesională și vizite de lucru, metode și tehnici de ameliorare ocupațională pentru îmbunătățirea indicatorilor de angajabilitate și complianță la locul de muncă a persoanele cu tulburări psihice, beneficiarii direcți ai proiectului.
Crearea unor locuri de muncă
Obiectivul principal îl reprezintă schimbul de bune practici privind integrarea socială a acestor persoane prin crearea unor locuri de muncă adaptate particularităţilor lor și ameliorarea competențelor specialiștilor de sprijin pentru integrarea ocupațională a pacientului psihiatric.
„S-a constatat din practică că angajarea şi implicarea într-o activitate cu rol social ajută la însănătoşirea şi integrarea socială a persoanelor cu tulburări psihice. Proiectul contribuie, de asemenea, la formarea de specialiști în această nouă profesie pentru România – Consilier de inserție ocupațională pentru persoanele cu tulburări psihice – care vor realiza recomandări privind politicile sociale de angajabilitate a persoanelor cu tulburări psihice”, a punctat conf. univ. dr. Mihaela Gavrilă-Ardelean, coordonatorul UAV în cadrul proiectului.
„Nu pot decât să felicit echipa de proiect pentru implicarea lor, pentru munca depusă, pentru ceea ce au făcut și vor face în cadrul proiectului. Consider că rezultatele finale vor fi un real câștig pentru participanți și cu siguranță vor avea un puternic impact social”, a precizat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Proiect de peste 270.000 euro
Proiectul în valoare totală de 272 593 € (35 996 € este bugetul alocat Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad) se realizează în parteneriat cu organizaţii de profil din Luxemburg (Institute of Health: LIH), Franţa (Fédération Agapsy), Elveţia (Fondation Trajets) şi Belgia (Article 23 Asbl) şi are o durată de 36 de luni (adică până la 31 august 2017).
Rezultatele proiectului Santé Publique et Santé Mentale – Employabilité en Europe (SPSM) vor fi prezentate în cadrul Congresului Mondial de Sănătate Mentală de la Paris din iunie 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!