ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad – în calitate de autoritate de management, Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară și Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizică și Sport și Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer Socodor, în calitate de beneficiar, au demarat proiectul de cercetare al bolii Alzheimer cu titlul «Îmbunătățirea calității vieții a pacienților cu boli cronice și incurabile – Formarea practică a viitorilor specialiști”.
Proiectul se desfășoară în trei etape de lucru, care vizează identificarea nevoilor cu care se confruntă pacienții din Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer Socodor, stabilirea unui sistem de monitorizare și evaluare, precum și stabilirea unui sistem de cooperare cu centre similare din Germania.
La programul de practică și cercetare participă studenţii Universității de Vest „Vasile Goldiș”, de la specializarea Medicină Generală anul VI, studenți de la specializarea Balneofiziokinetoterapie, anul III din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară; studenți de la Specializarea Psihologie, anul III și studenți de la Masterat ai Facultății de Științe ale Educației, Psihologie şi Educație Fizică şi Sport, care sub îndrumarea cadrelor didactice, vor analiza metoda de intervenţie aplicată fiecarui bolnav și rezultatele obţinute, în urma terapiei nonfarmacologice aplicate.
„În urma analizei efectuate, studiind datele obtinuțe la Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer din Socodor, coroborând experiența practică de la Centrul de îngrijire a bolnavilor cu demenţă din Mainterasse – Germania, cu cercetarile actuale din domeniu și cu stadiul actual al pacienților noștri, am adaptat un plan general de acțiune aplicabil în Centrul de tratament şi cercetare al bolii Alzheimer Socodor. Tipul de terapie nonfarmacologică folosită pe pacient va fi selectată în urma anamnezei de caz, care se va face de fiecare dată, înaintea aplicării oricărei proceduri. În urma programului de pregătire la care va participa personalul de îngrijire, se va întocmi un orar zilnic de îngrijire a bolnavilor din centru, care să includă tehnici psihoterapeutice, modificări ambientale şi folosirea prudentă a medicaţiei, conform standardelor internaționale”, ne-a declarat șef lucrări dr. Ligia Piroş, coordonatorul proiectului.
„Programul a avut ca punct de plecare necesitatea producerii schimbării atitudinii specialiştilor din România în privinţa tratamentului nonfarmacologic combinat cu farmacologic pentru persoanele cu demenţă instituţionalizate. Scopul acestui studiu a fost de a aduce noutăţi, pe plan regional, prin crearea unor condiţii optime de îngrijire şi intervenţie pentru persoanele cu demenţă, creşterea confortului utilizatorilor de servicii medico-sociale, ergonomia muncii pentru personal, aplicarea standardelor minime de calitate, în acelaşi timp urmărind şi pregătirea practică a viitorilor specialişti, Absolvenţi ALUMNI ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Literatura de specialitate aduce dovada de necontestat a progresului ştiinţific în ceea ce priveşte tratamentul combinat (farmacologic şi nonfarmacologic), rezultatele obţinute în urma acestui studiu vor constitui direcţii de cercetare în viitor. Practica medicală a demonstrat că există situații frecvente în care evoluţia demenței este stopată, sau mult diminuată de o medicaţie adecvată și de un complex de măsuri psiho-socio-spirituale eficace, în timp ce bolnavul se simte tot mai stânjenit în desfășurarea unor activități compatibile cu starea lor de sănătate. Această situație paradoxală este denumită în literatura americană „going well, feeling bad”. Din acest motiv, aprecierea calității vieții la persoanele cu demență devine necesară. Calitatea vieții este un subiect care a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani, este înțeles din ce în ce mai mult faptul că, pe lângă măsurarea rezultatelor în termenii simptomelor și ai altor aspecte ale funcționării, atunci când se compară diverse abordări, este importantă perspectiva pacienților asupra tratamentului şi a modului de administrare a acestuia”, a precizat șef lucrări dr. Ligia Piroş, din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG.
Proiect de cercetare la UVVG
„Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice și incurabile– Formarea practică a viitorilor specialiști”
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!