Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad a câştigat un important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria în valoare de 1.948.824 Euro.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, singura universitate românească selectată pentru coordonarea unui proiect de cercetare în Competiţia 1101, va colabora cu parteneri valoroşi din Ungaria din cadrul Universităţii din Szeged şi a Centrului de Cercetări Biologice al Academiei Maghiare.
Proiectul cu titlul „Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului” se va derula pe parcursul a doi ani şi are prevăzute activităţi multiple, pornind de la dezvoltarea unei platforme de cercetare transfrontaliere comune cu partenerii maghiari, respectiv achiziţionarea unor echipamente de cercetare performante, conforme cu standardele europene, la realizarea unor activităţi de cercetare complexe pentru identificarea proceselor celulare ca ţinte potenţiale pentru terapia personalizată a cancerului. Cercetarile arădene se vor derula în laboratoarele Institutului de Ştiinţe ale Vieţii aflat în Campusul Universitar „Vasile Goldiş” din cadrul UVVG, la care îşi vor aduce contribuţia biologi, chimişti, medici, cercetători şi cadre universitare ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu o largă experienţă în cercetarea oncologică.
Prof. univ. dr. Anca Hemenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „Pe lângă activităţile de cercetare, proiectul va permite specializarea a 100 de tineri cercetători români şi maghiari în cadrul unei Şcoli de vară transfrontaliere pentru iniţierea acestora în tehnici de microscopie şi cercetare imagistică de nivel european.
În conextul creşterii incidenţei cancerului în regiune, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad îşi va aduce un aport substanţial la elucidarea unor mecanisme celulare şi moleculare, care vor sta la baza construirii unor terapii personalizate în cancer şi care vor spori substanţial eficacitatea tratamentului chimioterapeutic al pacienţilor neoplazici”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!