„Atelier-şcoală de croitorie”. Decebal Popa poartă în suflet acest proiect de doi ani de zile. L-a gândit pentru tinerii din satul în care locuieşte (Sânmartin) şi din localităţile învecinate, dar, posibil, şi pentru tinerii care ies din sistemul de protecţia copilului. S-a gândit la aceştia din urmă pentru că le ştie foarte bine problemele, el însuşi fiind părintele adoptiv al unui băiat de 15 ani şi având, împreună cu soţia sa, alţi doi copii (de 12 şi 13 ani) în plasament. „Copiii sunt viitorul, pentru ei muncim, ne luptăm ca ei să aibă o viaţă mai bună ca a noastră. Pentru mine nu contează cine-i acel copil, care e etnia lui, ci doar ce putem face pentru el pentru a-l face mai fericit” – spune Decebal Popa. Şi o spune cu tot sufletul.
Planuri dezvăluite
Omul nostru a făcut şcoala de croitorie şi are în spate 30 de ani de experienţă. Vrea să le împărtăşească şi celorlalţi ceea ce ştie, vrea să-i înveţe meserie pe tinerii lipsiţi de oportunităţi. Practic, prin „atelierul de croitorie”, vrea să le ofere o şansă pentru ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să devină independenţi.
„În cadrul orelor de ucenicie se va confecţiona îmbrăcăminte şi pentru copiii din centrele de plasament. Mă gândesc şi la deschiderea unui magazin în Arad, pentru a vinde produsele confecţionate. Câştigurile produse se vor duce la cheltuielile de întreţinere” – dezvăluie din planurile sale, Decebal Popa. El s-a gândit chiar la posibilitatea ca „atelierul de croitorie” să devină şcoală profesională în cadrul Liceului Tehnologic „Francisc Neumann”. Iar după terminarea şcolii profesionale absolvenţii să aibă angajament (contract) cu firme din domeniu, unde să continue să lucreze, sau să rămână în cadrul atelierului din localitate.
Primul pas…
Unde ar urma să funcţioneze „atelierul de croitorie”? În fosta clădire a Şcolii cu clasele I-IV din parcul mic din Sânmartin. Din anul şcolar 2016-2017 elevii s-au mutat într-un imobil nou, iar fosta şcoală este… liberă. Clădirea din parcul mic are cinci săli de clasă, o magazie şi un coridor lung de 30 de metri. Un spaţiu care s-ar potrivi perfect proiectului lui Decebal Popa. Tocmai de aceea, omul a solicitat Primăriei din Macea clădirea fostei şcoli pentru a o transforma în „atelier de croitorie”. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par…
Primarul Ciprian Gheorghe Otlăcan ne oferă detalii: „Noi am transmis solicitarea mai departe, Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru schimbarea destinaţiei clădirii. După ce se clarfică această situaţie, Consiliul Local va trebui să hotărască ca va face cu clădirea. Trebuie să consultăm legislaţia să vedem dacă există posibilitatea ca acolo să se facă ceea ce vrea domnul. Noi nu avem nicio problemă. Dar mai avem o solicitare pentru acea clădire, din partea medicului de familie din Sânmartin care vrea să înfiinţeze o clinică prin fonduri europene. Oricine e liber să participe la licitaţie…”
„Căminul-şcoală”
Presupunând că Primăria din Macea va da curs solicitării sale, Decebal Popa şi-a planificat şi următorii paşi care să conducă la concretizarea proiectului său. „Îmi caut oameni care vor să dea o mână de ajutor, probabil o să fac un ONG prin care să se poată face donaţii pentru acest proiect. Se pot implica şi alte firme şi instituţii care vor dori ca, prin donaţii, să participe la amenajarea şi dotarea căminului-şcoală şi a atelierului-şcoală” – explică Decebal Popa.
Când vorbeşte despre „căminul-şcoală”, bărbatul se referă la posibilitatea înfiinţării unei case de tip familial, care să funcţioneze pe lângă atelier. „Astfel le-am putea oferi copiilor instituţionalizaţi un cămin călduros în care să simtă căldura familiei şi valoarea respectului reciproc. Să fim o familie în care mâncăm împreună şi muncim împreună” – punctează Decebal Popa.
Pentru multă lume, planurile sale par cam complicate. Pentru concretizarea lor e nevoie de implicarea mai multor instituţii. Dar nimic nu îl descurajează de Decebal Popa: „Eu când îmi pun ceva în cap, nu mă las până nu rezolv” – conchide croitorul din Sânmartin. Noi îi dorim mult succes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!