Campania umanitară „#cudragpentruviitor” a fost lansată cu mare tam-tam la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2016, de către Asociaţia Cetatea Voluntarilor. A fost primită cu bucurie de medici pentru că scopul campaniei îl constituia reabilitarea Secției de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. La evenimentul de lansare a campaniei au fost scoşi în faţă, aliniaţi şi fotografiaţi membrii colectivului medical al secţiei – cei care tratează, operează şi îngrijesc copiii din întreg judeţul, în condiţii care nu de puţine ori lasă de dorit. Practic, prin ei, Cetatea Voluntarilor oferea garanţia că banii donaţi în cadrul acestei campanii vor fi investiţi cu succes exact unde trebuie şi exact cum trebuie.
Acum, la trei luni de la lansarea campaniei, totul pare o… păcăleală.
Punctul pe „i”
Siderat de situaţie, dr. Adrian Pavel, şeful Secţiei, ne-a declarat: „Colectivul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică vrea să atragă atenţia comunităţii locale arădene că scopurile campaniei «#cudragpentruviitor» au fost deturnate şi nu mai corespund întrutotul scopului iniţial. Dacă scopul iniţial presupunea separarea corectă a circuitului septic de cel aseptic, presupunea compartimentarea saloanelor pe grupe de vârstă, reducerea supraaglomerării saloanelor septice şi grupuri sanitare în fiecare salon, în prezent proiectul avizat de conducerea spitalului şi de DSP nu întruneşte aceste condiţii. Din păcate, conducerea spitalului şi Cetatea Voluntarilor doresc să facă un proiect prin care Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică va fi serios afectată din punct de vedere funcţional. Proiectul actual nu separă în mod corect circuitul septic de cel aseptic, reduce foarte mult saloanele septice – de la zece paturi în prezent la maximum şase. În felul acesta, supraaglomerarea la saloanele septice se va menţine şi riscul septic al secţiei va fi mai mare decât în prezent. De aceea, colectivul secţiei nu mai doreşte să fie văzut ca parte a acestui proiect, «#cudragpentruviitor», pentru că acest proiect nu ne mai reprezintă şi nu mai reprezintă interesele copiilor bolnavi chirurgical din judeţul Arad. Nu putem accepta, ca profesionişti, ca secţia noastră să fie după renovare o secţie frumoasă, dar nefuncţională şi cu risc septic mai mare. De aceea, trebuie să se ştie de către toată lumea – părinţi şi autorităţi, persoane fizice şi persoane juridice – că acest proiect nu este bun, nu ne mai reprezintă, iar noi nu mai dorim să fim parte a acestui proiect şi nu dorim să se folosească imaginea noastră pentru alte scopuri.”
Adrian Pavel: Nu putem accepta ca, după renovare, secţia să fie frumoasă, dar nefuncţională şi cu risc septic mai mare
Orgolii compromiţătoare
„Proiectul «#cudragpentruviitor» nu ne mai serveşte. Proiectul original este total modificat şi, în noua variantă, nu avem suficiente paturi pentru partea septică – parte esenţială a acestui proiect, esenţială pentru sănătatea copiilor. Nu putem fi de acord cu aşa ceva” – spune, la rândul său, dr. Henry Osakwe, medic în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Dr. Maria Trăilescu completează: „Am intrat în acest proiect, ne-am dorit acest proiect şi am fost de bună credinţă. Ne-am dorit o Secţie de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică funcţională, care să remedieze toate neregulile punctate de DSP şi ne trezim cu un proiect impus, care nu remediază nici măcar jumătate din neregulile constatate de DSP. E un proiect care, din punctul nostru de vedere, al chirurgilor, nu este funcţional, afectează foarte grav Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, creşte riscul infecţios, este o abordare care nu ţine cont de părerea noastră. Este o abordare care, după părerea mea, ţine cont de orgolii. Am pornit de la o idee, normală, logică, acceptată iniţial de toată lumea şi ne trezim cu o secţie reorganizată într-un mod compromiţător pentru copii şi pentru noi, ca medici curanţi.”
Secţia, în cifre
În prezent, Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are 30 de paturi pentru copii şi 35 de paturi pentru mame. Cu toate că secţia are şase posturi de medic, sunt doar trei medici angajaţi şi încă doi cu contract de prestări servicii, unuia dintre aceştia expirându-i contractul la sfârşitul acestei luni. Din cele 14 posturi de asistente, sunt ocupate doar opt. Anul trecut, Secţia de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a avut 1.650 de cazuri, dintre care 1.000 au fost intervenţii chirurgicale. Numărul de internări şi de operaţii a crescut cu aproximativ 20% faţă de anul precedent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!