Iniţiat de cadre din Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Arad – Structura Şiria, Proiectul Educaţional Naţional „Copilăria – un basm fără sfârşit”,dedicat Zilei de 1 Iunie, a avut ca scop valorizarea potenţialului creativ al elevilor şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare a intenţiilor, a gândurilor şi sentimentelor prin limbaj plastic, literar, artistic.
Patronat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Centrul de Resurse si Asistenţa Educaţională , Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad, Primăria comunei Şiria, Muzeul Memorial „Ioan Slavici”şi Caminul Cultural Şiria, Proiectul a fost structurat pe doua părţi: expoziţia-concurs, organizată in sala de expoziţii a Muzeului şi partea cultural- artistică şi sportivă, organizată pe scena deschisă din centrul comunei şi terenul de sport al comunei.
Lansarea acestui proiect a determinat un număr de patruzeci şi două de şcoli din unsprezece judeţe ale ţarii: Arad, Bihor, Botoşani, Caraş-Severin , Hunedoara, Iaşi, Prahova, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea să semneze un acord de parteneriat cu iniţiatorii proiectului şi să participe cu un număr impresionant de lucrari în expoziţia –concurs organizată.
La vernisajul expoziţiei au fost prezente oficialităţi din cadrul instituţiilor partenere:
Primarul, ing. Valentin Bot , muzeograf , prof. Ileana Florea , coordonatorul Caminului
Cultural din Şiria ,Garofiţa Popa şi importante personalităţi din domeniul artistic: prof.de arte vizuale Ecaterina Gerold şi criticul de artă, prof. Dan Lazarescu , alături de directorii instituţiei şcolare coordonatoare din Arad ,prof. Terentie Balaş si prof. Olimpia Piroş.
In cadrul expoziţiei- concurs au participat un număr de 540 de lucrări ,din care 380 de compoziţii plastice ,organizate pe doua secţiuni: 1. Desen, pictura, colaj ; 2. Postere şi 180 de creaţii literare : poezii si proza.
Prezenţa la vernisaj într- un număr foarte mare a copiilor din şcolile invecinate din Galşa, Vladimirescu, Lipova, Arad,Covăsînt şi nu în ultimul rând prezenţa copiilor care au venit la Şiria de pe meleaguri bănăţene de la Şcoala din Văliug şi Şcoala din Răcăşdia, jud. Caraş- Severin dovedesc că toţi copiii sunt dornici să participe la activităţi de acest fel, să-şi facă noi prieteni şi să se bucure împreună de ziua lor.
Sala Muzeului a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de copii prezentă, iar freamătul glasurilor lor au umplut parcurile dimprejur de bucurie si voioşie.
In cadrul expoziţiei, lucrarile plastice au fost expuse pe pereţi,iar creaţiile literare pe mese, pentru a putea fi citite
Ţară a minunilor, pământ al făgăduinţelor împlinite, scăldat de aura unui soare atotputernic, expoziţia se infăţişează în visuri colorate, trăite numai de copii.Specificul
creaţiei copilariei este legat de prospeţimea şi autenticitatea trăirii , de acea stare de mirare si încântare cu care copilul întâmpină marile taine ale naturii si existenţei, de acea naivitate care îl ajută să sfărâme fără dificultate graniţele timpului şi spaţiului , să circule fără oprelişti prin variate şi adesea închipuite epoci si locuri.
Creaţia copiilor este cu totul deosebită de cea a maturilor pentru că ei au un univers propriu de simţire şi trăire , trepte de cunoaştere şi exprimare bine marcate şi dependente de dezvoltarea biopsihică a vârstei.
Despre copii putem spune că au o extraordinară capacitate de transpunere şi de apropiere a tot ceea ce le place, că orice copil, în palme şi-n inimă şi-n fapte poartă o stea în care există pur şi cald.
«Copiii cum se văd ei cu ochii lor este o idee de o generozitate şi căldură a cărei valoare nu se poate sublinia suficient « , apreciază criticul de artă, prof. Dan Lăzărescu cu ocazia vernisajului expoziţiei.
Ceea ce este de apreciat la această expozitie , arată în continuare criticul de artă , este că:
«Expoziţia este o debordantă ieşire la public de talent, de vitalitate de simţ al culorii.
Este aşa de mult material de studiu, este sensibilitatea copilului scoasă la iveală cu o lipsă totală de prejudecată ».
Vom întâlni aici – se arată în continuare – ceea ce nu se crede că este posibil să întâlneşti într-un loc, de la icoană la prezenţa televiziunii, de la probleme ecologice la
la aspectele de familie, de la personalitatea umană la dezvăluirea unor sentimente deosebit de calde şi de intime.
Avem atât de mult material în acestă culoare încât ţi se face frică. Întâlnim şi mâna unui profesor care îndrumă elevul de mare talent mai sever decât alţii, alţii le acordă o
libertate deplină ,iar copilul nu aşteaptă decât să zburde . El are ceva să spună şi o spune cu atâta farmec încât nu se poate să nu te intimideze.
Sunt aici câteva zeci de expoziţii de o calitate excepţională pe care mă bucur că aţi avut ochii să le vedeţi.
Mă bucură din toate punctele de vedere această expozitie. Sunt sigur că şi în acest fel, Şiria va deveni pe harta mişcării artistice din România, un reper foarte important”- arată prof. Dan Lăzărescu,critic de artă ,în încheiere.
Activitãţile s-au derulat în continuare pe scena amenajatã în centrul comunei, de unde copiii plini de voioşie şi bucurie s-au întrecut în recitãri, cântece şi dansuri. Mare
le-a fost bucuria când pe terenul de fotbal al comunei au participat la jocuri sportive, lansãri de zmee şi baloane.
Proiectul prezentat în rândurile de mai sus nu s-ar fi putut finaliza fără sprijinul Primarului comunei, ing. Valentin Bot , al directorului Complexului Muzeal Arad , arheologist Peter Hugel , al d-nei Ileana Florea, muzeograf al Muzeului Memorial „Ioan Slavici” Şiria , coordonatorului Căminului Şiria, Garofiţa Popa, al comandantului Politiei Şiria inspector Zau Gheorghe şi al directorilor şcolilor din Galşa şi Şiria prof. Jiurgiu Corina şi prof. Oniţa Lucian
Coordonator proiect, prof. Rodica Gorun
Dincolo de aparenţa realităţii înconjurătoare există o lume a sentimentelor şi trăirilor pure, de unde ne tragem esenţa continuităţii pentru a putea supravieţui obstacolelor vieţii. Cea mai puternică armă împotriva răutăţilor adânc înrădăcinate în inimile oamenilor este copilăria şi de aceea le-am dat copiilor, încă posesori de drept ai acestei comori, posibilitatea de a se exprima în voie în lumea lor minunată. Pentru că inocenţa care însoţeşte această vârstă surprinde mereu prin candoare şi surâs, proiectul “ Copilăria- un basm fără sfârşit” şi-a propus să materializeze capacităţile creative ale copiilor şi totodată să valorifice resursele de care aceştia dispun. Le-am lansat provocarea de a-şi da frâu liber imaginaţiei creative, fapt care s-a materializat în lucrările care ne-au impresionat prin numărul mare şi ne-au încântat prin conţinut.
Am dorit prin acest proiect să stimulăm imaginaţia şi creativitatea copiilor, tocmai pentru că în compania lor nu există riscul de plafonare. Ei au mereu idei noi, sunt activi şi dornici să descopere lumea şi să-i pătrundă tainele. Copiii, în inocenţa şi simplitatea lor, au capacitatea de a sintetiza esenţa din ceea ce se petrece în jurul lor, în societate, pentru că ei nu cunosc ura. Au disponibilitatea de a face lucruri minunate şi de aceea trebuie încurajat potenţialul lor creativ.Creaţiile lor sunt pure, clare şi nu conţin nicio urmă din balastul specific gândirii adulte. Copiii au felul lor propriu de a vedea lumea şi nu le este frică de viitor sau să emită adevăruri asemenea persoanelor mature. Îşi zidesc fericirea pe visuri, iar poveştile în care binele învinge răul fac parte din realitatea lor. Toate gândurile măreţe, toate invenţiile cu adevărat importante au izvorât dintr-un suflet de copil care a vrut să-şi depăşească condiţia şi să impresioneze lumea, demonstrând astfel că evoluţia societăţii depinde de ambiţia lor de copii.
Am asistat la o adevărată explozie de imaginaţie în plan literar, iar provocarea lansată de noi fiind luată în serios ne-a arătat că ideea de creaţie literară sau artistico-plastică încă fascinează. Toţi copiii participanţi la acest concurs au fost poeţi şi scriitori pentru o zi, de ziua lor şi ne-au demonstrate că ştiu să se sărbătorească. Cum altfel poţi sărbători mai bine ziua ta , copilule, dacă nu printr-o creaţie în care ai materializat tot ce ai mai bun?! Pentru mine a fost o plăcere deosebită să lucrez la acest proiect şi sper ca lucrurile să nu se oprească la acest nivel. Să-i ajutăm pe copii să-şi păstreze copilăria cât mai mult timp, pentru ca mai târziu ea să nu devină o obsesie de matur, să nu trebuiască să o piardă ca dar, pentru a o cuceri ca virtute.
Coordonator proiect, prof. Lia Vlad
Citiți principiile noastre de moderare aici!