Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în parteneriat cu Universitatea din Szeged (Ungaria), au organizat, zilele trecute, la Centrul Academic de Conferinţă, lansarea proiectului „Conexiuni la nivel de peisaj între utilizarea terenurilor, calitatea habitatelor, bunurilor şi serviciilor ecosistemelor din valea râului Mureş”
Proiectul a demarat în luna septembrie 2011 şi se va finaliza în decembrie 2012, fiind implementat pe o perioadă de 16 luni, prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, având o valoare totală de 367199 euro.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este lider de proiect şi este reprezentată de cadrele didactice, de la Facultatea de „Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică” şi cercetătorii din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii. 30 de studenţii vor fi instruiţi pentru a utiliza metodologia de lucru, în vederea extinderii cercetării şi pentru alte zone, în cadrul unor programe viitoare de colaborare, iar şase membri ai echipei de proiect vor fi instruiţi în vederea colectării informaţiilor necesare pentru realizarea modelului ecologico-economic pentru conservarea habitatelor.
Motivaţia proiectului
Valea râului Mureş reprezintă o caracteristică de peisaj importantă a Câmpiei de Vest, din România şi respectiv a Marii Câmpii de Sud, din Ungaria. Deşi istoria şi practicile de utilizarea a terenurilor din valea Mureşului în cele două ţări învecinate sunt similare, se pot remarca diferenţe caracteristice. Pentru a îmbunătăţii modul de utilizare durabilă a terenurilor şi a dezvolta măsuri de conservare a habitatelor din regiune, trebuie să înţelegem modul de funcţionare a habitatelor, rolul mediator şi conector al văii râului Mureş.
Grupuri ţintă
Grupurile ţintă directe sunt reprezentate de personalul propriu şi studenţii implicaţi în implementarea activităţilor proiectului. De asemenea, autoităţile locale informate cu privire la utilizarea terenurilor şi serviciile ecosistemelor de pe raza teritoriului administrativ, informaţii care vor fi utilizate la elaborarea strategiilor de dezvoltare durabilă.
Grupurile ţintă indirecte sunt reprezentate de: locuitorii din localităţile din interiorul celor 8 situri experimentale şi localităţile situate de-a lungul râului Mureş; locuitorii celor 2 judeţe, Arad şi Csongrad, care vor fi informaţi cu privire la rezultatele proiectului şi importanţa acestora.
Managerul proiectului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că „activitatea de cercetare a echipei de lucru constă în determinarea conexiunilor structurale şi funcţionale existente între calitatea ecosistemelor şi modul de utilizare a acestora de către comunităţile locale, în vederea stabilirii unor măsuri pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale şi de conservare a habitatelor. Resursele umane ale celor două universităţi partenere vor fi îmbunătăţite prin schimbul de experienţă şi participarea la sesiuni de instruire. Rezultatele proiectului, în mare parte inedite pentru ţara noastră, vor reprezenta o bază ştiinţifică semnificativă pentru dezvoltarea de noi proiecte de cercetare în alte regiuni din România, Ungaria dar şi din Europa”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!