Studiul de furnizare a apei în Ungaria, plătit frăţeşte de companiile de apă din Arad şi Bekes, va fi realizat de o companie maghiară. Compania de Apa Arad a anunţat adjudecarea licitaţiei organizate şi semnarea Contractului pentru elaborarea „Studiului de Fezabilitate privind transferul de apa potabila din judetul Arad (România) în judeţul Békés (Ungaria)”. În luna ianuarie, s-a semnat la Bekescsaba, acordul prin care administraţiile din judeţele implictate se obligă să facă investiţiile importante necesare pentru realizarea reţelei comune de distribuţie.
Firmă maghiară
Studiul de Fezabilitate va fi realizat de o firmă maghiară, cu sediul la Budapesta. La licitatie s-au luptat trei firme pentru obţinerea contractului, suma pusă la dispoziţie fiind una destul de importantă. S-a reuşit, astfel, reducerea valorii pe care o vor plăti cele două companii de apă de la o sumă estimată iniţial de 150.000 euro, la 127.000 euro (533.400 lei). Studiul va cuprinde o serie de planuri printre care şi cel financiar detaliat pe 30 de ani (perioadă în care se estimează că se va amortiza investiţia), formula de calcul a preţului perceput pentru cantitatea de apă furnizată etc.
Încă o rundă de exproprieri
După exproprierile pentru autostrada, şi noua retea de ap ar putea duce la acest lucru. Studiul contractat acum va cuprinde şi proiecte pentru reţeaua de conducte de alimentare cu apă, precum şi trasarea conductei de alimentare cu apă pe teritoriul României şi estimarea costurilor legate de construirea acesteia. Cât despre terenurile pe care trece conducta, în funcţie de amplasamentul acesteia, firma are sarcina de a estima costurile pentru cumpărarea lor sau expropierea terenurilor proprietate privată.
20% din puţuri
Doar o parte din frontul de captare a apei potabile, ce reprezintă sursa de alimentare cu apă a municipiului Arad şi a localităţilor limitrofe, va fi valorificat. Frontul de captare a apei este situat pe o lungime de 23 km pe direcţia Arad-Oradea. La vremea semnării acordului de colaborare, s-a subliniat că vom folosi circa 20% din puţurile din judeţ pentru exportul de apă.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!