Un proiect european uriaş este pe cale să fie încheiat, un altul este pregătit să înceapă. Reprezentanţii Companiei de Apă Arad au anunţat că se lucrează la un proiect european în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro, proiect în care urmează să fie cuprinse nu mai puţin de 47 de oraşe şi comune din judeţul nostru, care au în componenţă 90 de localităţi. Anunţul a fost făcut de către directorul general Gheorghe Bănăţean, care a precizat, însă, că documentaţia pentru acest proiect este foarte stufoasă şi rigidă, aşa că încă nu poate fi înaintat nici măcar un termen referitor la momentul în care va fi organizată licitaţia, nici gând să vorbim despre începerea lucrărilor.
În cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, CAA vrea să prindă 130 de milioane de euro, bani care ar urma să fie investiţi în aproximativ 500 de kilometri de reţea de apă şi 500 de kilometri de reţea de canalizare, dar şi în zeci de foraje, staţii de pompare ori staţii de tratare a apei.
„Lista de mai jos reprezintă necesităţile identificate, însă, având în vedere investiţiile realizate până în prezent, această listă nu este exhaustivă, putând suferi modificări: extinderea a 12 foraje de apă şi reabilitarea a 7 foraje; construirea a şase staţii de tratare a apei potabile şi reabilitarea altor 13 staţii; construirea a 178 de kilometri de conductă de aducţiune şi reabilitarea a 67 de kilometri; construirea a 48 de staţii de pompare şi reabilitarea altor 12; extinderea cu 250 de kilometri a reţelei de distribuţie şi reabilitare a 49 de kilometri; construirea a 17 rezervoare de apă potabilă şi reabilitarea altor trei rezervoare; construirea a zece castele de apă şi reabilitarea a trei castele”, spun cei de la Compania de Apă Arad.
În ceea ce priveşte reţeaua de apă uzată, se doreşte extinderea unei staţii de epurare, realizarea a 128 de kilometri de colector principal, construirea a 68 de staţii de pompare apă uzată şi reabilitarea altor 46 de staţii, dar şi extinderea cu 420 de kilometri a reţelei de canalizare şi reabilitarea unui număr de 76 de kilometri de reţea.
Şi beneficiarii
Reprezentanţii Companiei de Apă au stabilit, în mare, şi unităţile administrativ-teritoriale care vor beneficia de aceste investiţii: Arad, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Apateu, Beliu, Bârsa, Bocsig, Buteni, Cermei, Chisindia, Covăsânţ, Dorobanți, Felnac, Brazii, Gurahonț, Iratoșu, Livada, Curtici, Macea, Păuliş, Pilu, Secusigiu, Seleuș, Șagu, Nădlac, Șeitin, Șepreuș, Șicula, Șimand, Şiria, Șofronea, Târnova, Vinga, Vladimirescu, Zăbrani, Zădăreni, Zărand, Zimandu Nou, Moneasa, Dezna, Hălmăgel, Hălmagiu, Săvârşin şi Zerind.
Pe ani de zile
După cum am menţionat deja, prin acest proiect sunt vizaţi banii europeni din cadrul POIM 2014-2020. Numai că lucrările se vor întinde, cel mai probabil, pe mai mulţi ani. „Dacă vom reuşi să accesăm acest proiect, termenul iniţial de finalizare va fi 2023. Dar, cel mai probabil, la cât de multe lucrări sunt cuprinse în cadrul acestui proiect, nu vom reuşi să le finalizăm în trei ani. Aşa că se va ajunge, din nou, la fazarea proiectului”, a declarat Gheorghe Bănăţean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!