ARAD. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă începe să fie pus în practică. Banii europeni şi împrumuturile luate de Uniunea Europeană pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19 sunt „puşi pe masă” de către Ministerul Dezvoltării Regionale, care deschide o linie de finanţare cuprinsă în componenta denumită „Valul Renovării”. În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Arad care a avut loc marţi, 29 martie, s-a vorbit despre un proiect al Aradului pentru care se va depune cerere de finanţare, acest lucru urmând să se întâmple vineri, 1 aprilie. Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei Programe de Dezvoltare din cadrul CJA, a făcut o scurtă prezentare a cererii de finanţare. „Au fost lansate primele ghiduri din PNRR, cele din Valul Renovării. Una dintre componente se referă la eficientizarea energetică a clădirilor. Ne-am gândit să depunem un proiect care vizează clădirea fostului Spital Municipal preluat de la primărie, respectiv imobilul central, cel de pe strada Elena Ghiba Birta. Regulile din ghid sunt simple, <primul venit, primul servit>. Drept urmare, cu cât depunem mai repede cererea de finanţare, cu atât avem şanse mai mari să obţinem fondurile necesare”, a explicat Gabriela Chiricheu.
Doar că, pentru a grăbi demersurile, va fi nevoie de încă o şedinţă a Consiliului Judeţean, în cadrul căreia acest proiect să fie aprobat de aleşi. „Vineri, la ora 10:00 se deschide aplicaţia de depunere a cererii de finanţare. Iniţial, trebuie introduse doar câteva date în baza cărora se generează solicitarea de finanţare. Această solicitare trebuie supusă votului consilierilor judeţeni. Iar, pentru a fi siguri că depunem cât mai repede proiectul, ar trebui ca aleşii să se întrunească într-o nouă şedinţă vineri, pentru aprobarea acestui proiect. Aşa e procedura”, a mai spus Chiricheu. Aceasta spune că speră ca platforma de depunere a solicitării de finanţare să funcţioneze cum trebuie, să nu cadă, cum s-a întâmplat în alte cazuri. „De obicei, platformele Ministerului Dezvoltării nu cedează. Sperăm ca, nici de această dată, să nu întâmpinăm probleme”, a spus directorul. Aşadar, consilierii judeţeni se vor întruni într-o nouă şedinţă la finele acestei săptămâni, pentru a aproba anveloparea fostului Spital Municipal.
17 milioane de euro
Potrivit ghidurilor de finanţare, suma destinată Valului Renovării este împărţită pe judeţe de către Ministerul Dezvoltării. Aradului i-au revenit 17 milioane de euro pe această componentă. „Costurile privind lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Municipal sunt destul de uşor de calculat. La un preţ estimat de 440 de euro pe metru pătrat, ţinând cont că ne dorim anveloparea unei suprafeţe de 1.800 de metri pătraţi, la care se adaugă şi achiziţionarea unei staţii de încărcare a automobilelor electrice, rezultă un cost total de cel mult un milion de euro. Aşadar, în primă fază, aceasta va fi suma pe care o vom solicita”, a spus Gabriela Chiricheu.
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, vizează, însă, o „felie mai mare” din cei 17 milioane de euro. „Astfel de proiecte nu sunt neapărat avantajoase pentru administraţii, deoarece ele generează alte cheltuieli care pot fi destul de mari şi care nu sunt eligibile în proiect. Prima sesiune de finanţare pe Valul Renovării începe vineri. În cazul în care vor rămâne sume necheltuite aferente judeţului Arad, va exista o a doua sesiune de finanţare, în luna august. Vom avea discuţii cu primarii din judeţ şi vom vedea câţi dintre ei îşi propun să depună proiecte pe această componentă. În cazul în care nu va exista un interes prea mare şi nu va exista competiţie pentru bani, vom inventaria alte clădiri care aparţin Consiliului Judeţean şi care pot intra pe această linie de finanţare. Astfel, în august, vom avea pregătite documentaţii pentru a solicita toată suma alocată judeţului nostru”, a declarat Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!